Home Om yogaMeditation & mindfulness Mindfulnessyoga – medveten närvaro

Mindfulnessyoga – medveten närvaro

by Leia

Mindfulness, som kan översättas till medveten närvaro, fungerar i vardagen när man ställs inför olika typer av problem – ofta samtidigt – som man behöver finna en lösning på. I stället för att blint reagera utifrån invanda beteendemönster kan man genom att öva mindfulness meditation bli mer uppmärksam på situationen och reagera medvetet i stället.

Medveten närvaro är mer än några metoder, utan också ett förhållningssätt till livet. Medveten närvaro är en djup inre resurs, som man inte behöver gå en kurs för att få tillgång till, men väl som i programmen, behöva få stöd att frigöra, öva upp och använda för att lära, växa och läkas.
Mindfulness innebär att lära sig olika meditations- och yogaövningar som ökar uppmärksamheten mot andning, kroppen, känslor och tankar. Mindfulness meditation kallas också uppmärksamhetsmeditation.

Mindfulness Meditation
Den meditation som mindfulness baseras på har buddistiska rötter som anammats på västerländskt vis. Rötter från insiktsmeditation (vipassana) och zen, som inspiration av de metoder den vietnamesiske zenmunken Thich Nhat Hahn introducerat i väst. Enkla förhållningssätt att leva i nuet med uppmärksam närvaro i vardagens verklighet. Meditationerna har i våra program ingen religiös riktning utan fyller funktionen att öppna oss för vår egen natur och förmåga till helhet och hälsa vi kan ta del av genom att leva här och nu.

Mindfulness Yoga
Yoga betyder förening och den filosofi som finns bakom alla de yoga-inriktningar som finns är rik och inriktad på att göra oss hela som människor. Det finns många yoga former både med hinduiskt och buddistiskt ursprung. Vad som kännetecknar ”Mindfulness Yoga” är att fokus ligger främst på att behålla närvaron under övningarna och lära sig lyssna på kroppens inneboende visdom, gränser och hälsa, inte främst strävan att nå en perfekt position tex.

Till mindfulness.nu>>

Du kanske också gillar:

Vi använder cookies för att förbättra och anpassa upplevelsen samt för att analysera besökstrafiken. Genom att använda hemsidan godkänner du användningen av cookies. Jag godkänner Läs mer