Mindful eating – lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Elin Borg
Elin Borg har skrivit en bok i Mindful eating som baseras på en 6-veckors kurs.

Småäter du utan att tänka på varför eller äter du ofta fast du egentligen inte är hungrig? Vårt ätande hänger ofta ihop med impulser och känslor. Mindful eating är ingen bantningskur, utan snarare ett förhållningssätt som hjälper dig för resten av ditt liv. Elin Borg lär dig hur du kan bli mer medveten och förändra dina mönster när det gäller mat och ätande.

Mindful Eating kommer ursprungligen från USA och bygger till stor del på mindfulness och kognitiv beteendeterapi (KBT). Vi har träffat Elin Borg, som lär ut mindful eating I Göteborg. I slutet av mars gav hon själv ut boken ”Mindful eating –Lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande” som baseras på en sexveckorskurs i Mindful eating.

Vad är mindful eating?
– Ett sätt att förändra ditt förhållande till mat och medvetandegöra ätandet. En ökad medvetenhet hjälper dig att nå en kroppstyp som är hälsosam för dig och sedan behålla den. Det handlar om att hitta ett mer medvetet förhållande till sig själv och sitt förhållande till mat, säger Elin.

Kan du beskriva detta lite mer konkret?
-Vi kan ofta se olika mönster i vårt ätande och genom att bli mer medvetna om våra mönster så har vi möjlighet att förändra dem.

Kan du ge exempel på ett mönster som är vanligt?
– Kompensatoriskt ätande är exempelvis en sorts ätande som vi inte behöver och som vi kan öva oss på att avstå från. Kanske ägnar vi oss mestadels åt kompensatoriskt ätande vid vissa tider på dygnet eller i vissa situationer? När vi väl förstått att vi äter för att kompensera för något annat som inte har med mat att göra så kan vi hitta strategier som gör att vi kan välja bort det kompensatoriska ätandet. Genom medvetenhetsträning kan vi lära oss att äta när vi är hungriga och när vi gör ett medvetet val att äta.

Medvetenheten gör det lättare att äta hälsosamt
Elin berättar också att man genom att bli mer medveten om sitt ätande både kan få ökad självkänsla och självfötroende.
– Många kursdeltagare har befriats från många av de tankar kring mat och ätande som upptagit en stor del av deras tid och att de nu fått tid över till annat. De har börjat tycka bättre om sina kroppar vilket gör det mycket lättare för dem att äta hälsosamt och bry sig om att lyssna på och ta hand om sig själva.

Mindfulnessträning kan göra oss mer medvetna
Elin berättar att vi med hjälp av mindfulnessträning kan vi öva oss på att ta medvetna beslut innan vi agerar. Två viktiga områden att känna till som har relevans i mindfulnessträning är amygdala, som ibland kallas för reptilhjärnan, och prefrontal cortex. Amygdala är den delen av vår hjärna som tar våra snabba, instinktiva beslut och fyller därför en nödvändig funktion i våra liv. Problemet är dock att många av oss använder amygdala i långt fler situationer än vi behöver. Det gör att vi agerar utifrån våra impulser i situationer där vi egentligen hade mått bättre av att tänka efter innan vi handlade. När vi övar mindfulness övar vi på att stället för att låta amygdala ta makten över våra beslut använda prefrontal cortex och områden i hjärnan som samarbetar med prefrontal cortex.

Elins enkla tips för ett mer medvetet ätande: Stanna upp varje gång du är på väg att stoppa något i munnen och fundera över varför du äter.

I mina kurser i Mindful eating delar vi in anledningarna till varför vi äter i fyra kategorier. De fyra anledningarna till varför du väljer att äta är:

1. Hunger
Vilket betyder: Jag åt för att tillfredsställa mitt kroppsliga behov, jag kände hunger. Hunger kan kännas rent kroppsligt, exempelvis i magen. Hunger kan för vissa personer också kännas som en trötthet eller irritation på grund av lågt blodsocker.

2. Ätande av vana
Vilket betyder: Jag åt på grund av att det är en vana att äta det jag åt eller en vana att äta vid denna tidpunkten (exempelvis; jag äter alltid fil och flingor till frukost utan att tänka efter varför jag gör det. Jag gör det av vana). Kanske är det också en vana att äta just detta i en speciell situation (exempelvis en godispåse när du är på bio eller en kopp varm choklad till fikarasten på jobbet).

3. Socialt ätande
Vilket betyder: Jag åt av sociala anledningar. Jag åt för att någon annan
åt eller för att jag blev bjuden på något ätbart. Socialt ätande är att äta en bit när man blir bjuden utan att för den sakens skull överäta. Att frossa i godsaker eller mat tillsammans med någon annan räknas som kompensatoriskt ätande och inte som socialt ätande.

4. Kompensatoriskt ätande
Vilket betyder: Jag åt för att tillfredsställa mitt känslomässiga/impulsmässiga behov. Som kompensatoriskt ätande räknas allt ätande som inte faller in under de andra kategorierna. Listan på anledningar till kompensatoriskt ätande kan göras lång men några exempel är att jag åt för att trösta dig själv, för att jag var uttråkad, för att jag ville ta en paus från jobbet, för att jag var stressad eller för att för att det blev mat över efter festen som jag åt samtidigt som jag diskade.

Läs mer om Elin Borg och hennes verksamhet på hennes hemsida well-aware-ness.se.

Mindful eating - lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande. SPECIAL ERBJUDANDE

Boken Mindful eating – lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande riktar sig till dig som vill skapa ett bättre förhållningssätt till ätande och till din kropp. Du kanske tycker att du äter för onyttigt, småäter för ofta eller att du helt enkelt äter för mycket.

Elin Borg är utbildad socionom, licensierad kostrådgivare och mindfulnessinstruktör.

Nu har du möjlighet att köpa boken till ett reducerat pris.

Ange koden alltomyoga så får du 60 kr rabatt och betalar endast 199 kr för boken inkulsive sex ljudfiler. Du beställer boken genom att maila ditt namn, adress och koden till Elin på info@well-aware-ness.se. Läs mer om boken här.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous articleFira med nyttig raw smörgåstårta
Next articleFESTIVALTIPS: Raw food festival, 10-16 juni, Mundekulla