”Min kropp sa ifrån – så lärde jag mig att hantera och balansera livet”

 Peter Munteanu använder yogan för att hitta balansen2000-talet är en spännande tid. En tid där den största bristvaran tycks vara just det. Tid. Vi lever i ett prestationssamhälle där utmaningarna är många och den resurs på jorden som jag slet mest på, fram till ett par år sedan, var mig själv, säger Peter Munteanu, grundare av yogatjänsten Yogobe.com.

De oändliga möjligheterna är en av de mest fantastiska sakerna med vår samtid och de lockar mig ständigt. Men i ett samhälle utan gränser där möjligheterna är ändlösa, är det kanske inte så konstigt om man känner sig otillräcklig och slits ut? Kanske är detta något som många av oss brottas med på något eller flera plan i livet?

Avsaknaden av gränser är ett faktum
Förändringstakten i världen idag är hög. För att hantera det ena och balansera det andra måste vi ta vara på oss själva. Personligen tyckte jag mig vara en mästare på att jonglera dessa två variabler till min kropp en dag sa ifrån och en mycket allvarlig utmattning var min verklighet.

Att göra en stor livsstilsförändring kräver både tid, disciplin och styrka
Stundtals sedan 2008 har jag varit mer ledsen än går att uttrycka i ord att jag inte lyssnade till alla signalerna. Samtidigt är jag idag oerhört tacksam för just det. Om jag inte hade genomgått några riktigt tuffa år till följd av att jag inte hade ena ögat på min egen varvräknare, så hade jag inte suttit och skrivit detta och Yogobe hade inte funnits. Ni har säkert hört folk säga att vi är summan av våra erfarenheter. Jag brukar tänka att vi också är summan av våra obalanser. För att reda ut obalanserna i mitt eget liv var jag tvungen att genomgå en omfattande livsstilsförändring. Det var inte lätt, gick inte smärtfritt och tog tid, krävde disciplin, styrka och innebar att jag var tvungen att möta alla mina rädslor.

Yoga och meditation är mina viktiga verktyg
För att vidhålla en livsstil utan för många obalanser idag ger jag mig själv en dos av vår tids bristvara, tid. Tid att lyssna inåt, för reflektion och ärlighet gentemot mig själv. För att landa i insikter och vidhålla riktningen i min kompass tar jag till mig yoga och meditation som verktyg för att hjälpa mig hantera förändringstakten så att den jobbar till min fördel. I yogan finner jag det som hjälper mig undvika obalanser och jag kommer på mig själv att undra hur samhället skulle sett ut idag om vi redan hade börjat implementera yoga i skolorna för 80-talisterna. Det jag kallar yoga kallar min farmor sunt förnuft. Har vi tappat det i dagens samhälle? Fysiska, mentala och själsliga obalanser är inget nytt påfund och stress i olika skepnader har funnits i alla tider och alla måste vi finna våra egna sätt att hantera dessa på.

Yoga och meditationstekniker hjälper mig och många andra med mig. En idé om hur man i vår samtid kan göra detta tillgängligt för alla, oberoende av tid, plats och rum föddes. En idé om hur vi skulle kunna vara delaktiga i något större än oss själva och läkande för vårt samhälle – Yogobe.

Jag vill hjälpa alla att hushålla med sina resurser
Lite yoga på mattan varje dag stärker mig fysiskt, grundar mig mentalt och berikar mig själsligt. Det smittar min vardag och bidrar till den lycka jag känner inför mitt liv och mina val. Jag har förmånen att bli vägledd av helt fantastiska människor inom yoga och meditation. De hjälper mig ”vara yoga” och guidar mig i min vardag mot varaktigt välmående. Jag har funnit verktyg för att hantera mitt liv och tillsammans med Anna Reynold, min medgrundare till Yogobe har vi samlat extremt inspirerande, oerhört kompetenta och mycket fina personer inom yoga och hälsa och skapat en tjänst och forum som gör yogan tillgänglig för alla. Nu kan alla bli guidade till yoga var man vill, när man vill och helt på sina egna villkor. Idén om att skapa något som kan vägleda och stärka personer i ett hektiskt samhälle och med det hjälpa oss hushålla med våra ack så viktiga resurser är nu verklighet genom Yogobe.

Yoga kan bidra till en hållbar framtid

Tack till alla är en del av detta och till alla som sprider yoga och Yogobe. Genom att vi ger 15 minuter om dagen, eller 1 % av dygnet till oss själva är jag övertygad om att vi tillsammans, kan skapa en hållbar och fin framtid. Sprid yoga i vardagen, sprid hälsa, lyssna inåt, ge dig själv tid för reflektion och var med oss och skapa ett community som kommer bidra till positiv förändring i världen, mota känslan av otillräcklighet vid dörren, sprida ljus och hjälpa oss ta hand om varandra.

Peter Munteanu

Låt oss gemensamt göra 2014 till Yogans År.

Skribent: Peter Munteanu, Grundare av Yogobe.com

Previous articleTomma löften eller inspirerande intentioner?
Next articleYoga Games – Nordens största Yogaevent, 9-11 maj, Göteborg