Sommardessert: Hallontårta med päron och kokos

Recept på nyttigare hallontårta. Fotograf: Charlotte GawellLjuvlig dessert till sommarfirandet som slår de vanliga traditionella tårtorna både när det gäller näring och njutning. Receptet som kommer från boken Maten är min medicin är utan både socker och mjöl.

Portioner: 8

Ingredienser

Botten (lager 1):
2 dl mandel
15 dadlar (kletiga)
2 msk kokosolja
1 dl kakao
½ tsk vaniljpulver
1 krm malen kardemumma
½ tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära

Botten (lager 2):
3 dl kokosflingor
½ dl hackad ananas
½ tsk vaniljpulver

Päronmousse (lager 3):
2 mogna medelstora päron
1 msk agavesirap
2 msk yoghurt
1 krm vaniljpulver

Ingredienser Hallonmousse (lager 4):
1 ½–2 dl frysta eller färska
hallon
1 tsk agar agar-pulver*
(eller 1 msk flingor)
1 msk agavesirap
1 krm vaniljpulver
½ dl grekisk yoghurt

Till servering:

10 färska eller frysta hallon
Några blad citronmeliss

Gör så här:

Botten, lager 1:
Lägg mandeln i en matberedare och mixa fint.
Lägg i dadlar och kokosolja och mixa till en smet.
Tillsätt kakao, vanilj och kryddor och blanda väl.
Ta fam en sockerkaksform med löstagbar botten och lägg ett bakplåtspapper i botten.
Tryck ut smeten i formen med en slickepott.

Lager 2:
Lägg kokosflingorna i matberedaren och mixa tills de liknar mjöl.
Hacka ananasen och tillsätt den tillsammans med vaniljpulvret.
Mixa ihop till en smet.
Bred ut smeten ovanpå chokladlagret.
Täck med plastfolie och låt stå i frysen i cirka 30 minuter.

Lager 3:
Skala och skär päronen i fina skivor och bred ut på en tallrik eller i en form.
Ringla över agavesirapen.
Täck med plastfolie och låt stå i frysen i cirka en timme tills päronen är helt frysta.
Ta fram päronen strax innan tårtan ska göras färdig och lägg dem i en skål.
Häll på yoghurt och vanilj och mixa till en sorbetliknande konsistens.
Bred ut päronmoussen över kokosbottnen och ställ in i frysen igen.

Lager 4:
Lägg hallonen i en kastrull och mosa dem lätt med en gaffel.
Koka upp.
Strö över agar agar-pulver eller -flingor.
Låt småkoka i cirka tre minuter.
Häll över agavesirapen.
Koka upp blandningen och låt sjuda i cirka 15 minuter.
Ta kastrullen från plattan och låt blandningen svalna något.
Strö över vaniljpulver och vänd till sist ner yoghurten.
Bred ut hallonmoussen över den frysta tårtan och ställ in i frysen igen.
Låt stå tills hallonmoussen stelnat.
Garnera med hallon och citronmeliss strax före servering.

Förslag på modifieringar efter din kroppstyp:
VATA Använd 1 päron istället för 2. Ät vid varm väderlek och helst mitt på dagen.
PITTA Blötlägg mandeln över natten. Frukter och bär bör vara mogna och söta. Använd mild yoghurt.
KAPHA Ät mycket små portioner och endast vid varm väderlek.

Maten är min medicin av Janesh Vaidya, Elin Qvick, Malin Barrling och Mia ElmlundMaten är min medicin är en vegetarisk kokbok som baserar sig på den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda. Den välkände ayurvedapraktikern Janesh Vaidya lär oss att äta rätt mat för vår kroppstyp för att vi ska uppnå balans i kroppen och på sikt även i livet.