Medicinsk Yoga sänker blodtrycket – 1000 skåningar deltar i Svensk forskning

Yoga minskar högt blodtryck. Foto: Istockphoto/leafMediYoga – Medicinsk Yoga har i flera svenska studier visat sig vara ett effektivt sätt att sänka blodtrycket. I höst/vinter startar den största yogastudien som någonsin gjorts i Sverige.

Enligt en pressrelease från MediYoga har fjärde vuxen högt blodtryck och 1,2 miljoner medicinerar mot sitt höga blodtryck, till en kostnad för samhället på ca 2,5 miljarder kronor per år. Dessutom ökar risken för hjärtinfarkt, hjärt- och njursvikt, stroke och andra allvarliga sjukdomar vid högt blodtryck. 

Ny stor yogastudie startar i Sverige
2011 genomförde specialistläkaren inom allmänmedicin Moa Wolff en yogastudie på MediYoga mot högt blodtryck i skånska Svedala. En av de två patientgrupperna fick lära sig två enkla yogaövningar som skulle utföras en gång om dagen i femton minuter i hemmet. I den gruppen märktes positiva effekter på både blodtryck och livskvalitet. Nu ska dessa två övningar testas igen, i den största yogastudien hittills i Sverige, vid CPF – Centrum för Primärvårdsforskning i Malmö. Tusen skåningar med högt blodtryck i åldrarna 30 till 80 år har erbjudits att delta i försöket, som pågår under tre månader i höst/vinter.

Vad är MediYoga ?
MediYoga/Medicinsk Yoga kommer ur klassisk kundaliniyoga, är utvecklat i Sverige på 1990-talet vid Institutet för Medicinsk Yoga av yogaterapeuten Göran Boll. MediYoga bygger på ett system för fysisk, mental och andlig träning där utövarna i olika positioner lär sig yogans andningstekniker, koncentrations- och avspänningsmoment samt meditation. Yogaformen har visat sig ge resultat i flera svenska studier, bl.a. på Danderyds sjukhus, där man sedan 2010 erbjuder MediYoga som reguljär rehabilitering till sina hjärtinfarktpatienter. Även resultat på onda ryggar, ångest, sömn, förmaksflimmer och hjärtsvikt har påvisats i svensk forskning.

Vill du hitta MediYoga på ett sjukhus eller vårdcentral nära dig?
Se aktuell lista här eller kontakta Göran Boll på: info@mediyoga.se

Previous articleYogafilosofi i vardagen: ”Jag vågar inte visa vem jag är på första dejten”
Next articleNyhet: Kokosvatten med chokladsmak