Inom ayurvedan handlar det framför allt om att äta efter sin kroppstyp, sin dosha, för att uppnå balans i kroppen. Receptet på raw blåbärscheesecake kommer från den nya boken Maten är min medicin som ayurvedapraktikern Janesh Vaidya har skrivit tillsammans med Elin Qvick, Malin Barrling och Mia Elmlund.
Raw Blåbärscheesecake
10 personer
Botten:
1 påse mandlar (200 g) 2 msk honung
Fyllning:
4 dl cashewnötter
4 dadlar (urkärnade) 4 msk pressad citron 2 msk honung
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt
5 msk kokosolja
1 dl frysta blåbär
Till Servering:
frysta blåbär
Gör så här: Kör mandeln i en mixer tills de blivit mjöl. Blanda sedan i honungen och fortsätt köra tills det börjar formas en deg. Platta ut degen i en liten springform (17 cm i diameter) som klätts med bakplåtspapper.
Mixa cashewnötterna tills de blivit mjöl. Lägg i dadlar, citronsaft, honung, vaniljpulver, salt samt kokosolja och fortsätt mixa tills allt blivit ordentligt blandat. Häll i de frysta blåbären och kör ett par sekunder till.
Bred ut blandningen över bottnen och låt stå i frysen i ett par timmar. Servera med frysta blåbär.
Förslag på modifieringar efter din kroppstyp
* VATA Låt cheesecaken tempereras något i rumsvärme innan duäter. Ät vid varm väderlek och helst mitt på dagen.
* PITTA Ät små portioner.
* KAPHA Ät mycket små portioner. Låt cheesecaken tempereras något i rumsvärme innan du äter.
Maten är min medicin är en vegetarisk kokbok som baserar sig på den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda. Den välkände ayurvedapraktikern Janesh Vaidya lär oss att äta rätt mat för vår kroppstyp för att vi ska uppnå balans i kroppen och på sikt även i livet.