Måste man tillämpa religion för att göra yoga?

Hej Göran,

Kan man gå på yoga enbart för att få ut den fysiska träningen som yoga ger en? Eller ”måste” man tillämpa sig den österländska ”religionen” med alla dess delar som meditation osv?
Jag frågar därför att inom kristendomen så ”bör” man inte ha något med sådant här att göra (yoga). Eftersom Yogan ”tillhör” Buddhism/Hinduism?
Och när man gör de olika yoga positionerna- Skall man då försöka att gå in i t.ex. Hundens karaktär och ”känna” sig som hunden och dess egenskaper?

Tacksam för svar snarast! =)

Hej

Det fina med yogan är att den låter dig ta till dig precis så mycket som du vill av den. Du kan nöja dig med att utöva den som en träningsform. Du måste inte känna dig som en hund eller gräshoppa när du står i en position, bara vara närvarande i stunden.

Sen ett klargörande: Yoga är inte en religion, den hör inte till varken hinduism eller buddism. Yoga som disciplin kan spåras 5-6.000 år tillbaka i tiden. Buddha som levde ca 500 f.Kr var yogi först, buddismen kom sen. Hinduismen uppstod enligt flera olika källor ca 1500 f.Kr och är alltså också yngre än yogan. Dessa religioner har
anammat yoga på olika sätt men yogan fanns långt innan.

Må så gott
Göran Boll, lärare i kundaliniyoga & medicinsk yoga
Till Görans hemsida>>

Previous articleVad betyder Sat Nam?
Next articleYoga för starkare triceps?