Kundaliniyogaläraren Navraj Kaur
Kundaliniyogan hjälpte Navraj Kaur ur depression

Varje morgon jonglerade jag kaffet i ena handen och min laptop i den andra. Körde snabbt genom trafiken iklädd min svarta Chanel kostym. Den svarta kostymen blev min rustning. Precis som de överdimensionerade Chanel solglasögonen som jag tog på mig fort jag lämnade mötet. Det var mitt sätt att skydda mig, skriver yogaläraren Navraj Kaur som kom ur sin depression tack vare yoga.

Jag var en gående, talande maskin som inte brydde sig om någon annan, som var helt, utan hjärta. Och jag skulle ha fortsatt på det sättet om inget hade hänt. Men det gjorde det. Något som förändrade inte bara loppet av min karriär, men också mitt liv. En speciell leverans skickas med ödet själv. Min mamma dök upp vid min dörr. Resväskor i handen. Diagnos: demens. Okontrollerade, omtumlade händelser, den ena ovanpå den andra gjorde att min värld vändes upp och ner. Inget mer jobb. Inga fler vänner. Inga fler resor. Inget liv. Bara mamma och jag. Vad jag hade undvikit större delen av mitt liv kom att hemsöka mig och ta mig ner. Den kvinna som manipulerade mig med sin emotionalitet var nu bara en skugga av sitt gamla jag. Det enda hon behövde var precis vad jag inte kunde ge. Hjälp.

Smärtan gav ett nytt perspektiv

Tunneln var lång och mycket mörk under en mycket lång tid. Som en fjäril väntar i sin kokong, väntade jag och tittade utanför mig själv. Jag hade stängts ut. Vad som hände på insidan var en härdsmälta på cellulär atomär nivå. Det fanns ingen återvändo. Jag blev hatisk och elak och oförlåtande. Mot henne och mig själv. Sakta jag var tvungen att ge upp både rationalitet och kunskap.Det var smärtsamt. Mycket smärtsamt. Fem år är en lång tid. Och när det hela slutade var jag ensam var kvar. Jag hade nått botten. Zero. Null. Nada. Det var 2011.

Från zombie till yoga

I månader efter mammas död var jag en zombie. Ändå insisterade en vän att jag skulle följa med henne till ett seminarium för företagare. Vilket slöseri med tid, tänkte jag. Men på något sätt, utan mitt medvetande, öppnade dessa andnings- och meditationsövningar en dörr. En ny typ av kunskap, en visdom öppnade sig genom andningen och de få stunderna av stillhet i sinnet. Jag var imponerad. Hon var lärare i kundaliniyoga som hon själv beskrev som den mest effektiva yoga på planeten. Det räckte för mig.

Kundaliniyogan hjälpte mot depressionen

Jag anammade denna nya kunskap och kastade mig in regelbundet utövande.  Även om jag hade fått diagnosen depression orsakad av utmattning, började jag att återfå min styrka. Gråtandet slutade. Den enorma sorg som fyllde mitt hjärta började göra plats för något annat. Ett nytt syfte för mitt liv fram. Mitt sinne plågade mig inte längre varje vaken timme med skuld och skam över vad som hade hänt mellan mamma och mig. Jag höll på att förändras. Ilskan ersattes av en tillit till något som var större än mig.

Att leda med hjärtat

Och så idag är jag återigen en krigare, en annan sorts krigare. Denna gång bär stolt de vita kläderna som är en symbol för Kundaliniyoga. Det är återigen en symbol. Men den här gången, en symbol för min villighet att tjäna. En symbol för min vilja att leda … den här gången, med hjärtat.

Navraj Kaur brinner för att göra världen till en bättre plats med hjälp av Kundaliniyoga och meditation. Hon tog allt hon lärt sig om ledarskap i sitt tidigare jobb och kombinerar nu det med Kundaliniyoga och meditation för att hjälpa andra till personlig transformation. Hon kommer ursprungligen från Hudson County New Jersey men har bott i den östra delen av Schweiz sedan 1984. Läs mer om henne på appliedkundaliniyoga.com

Nyfiken på kudaliniyoga?
Yogobe.com kan du testa Kundaliniyoga med svenska kundaliniyogaläraren Emma Öberg. Bli medlem just nu så får du prova på en månad gratis.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Föregående artikelHanumanasana: Yogapositioner som hjälper
Nästa artikelGratis yoga på Gotland med Yogobe och Atmajyoti