Konstnären som hittar inspiration i yogan

Katarina Dahlquist använder sig av yogan i sitt skapande.
– Jag vill sprida yogan och kunskapen om varje människas egen inneboende kraft, vi är förmögna till så mycket mer än vi någonsin kan ana. Med vår vilja kan vi försätta berg – om vi bara vill, säger Katarina Dahlquist, en konstnär med ett enormt yogaintresse. Här berättar hon mer om yogan och hur hon använder sig av yogan i sitt skapande för att hitta ny inspiration och nya infallsvinklar.

Yogan är en självklar del i livet

– Hela mitt liv och allt jag gör präglas mycket av yoga och dess filosofi, jag arbetar mycket med chakran, sjunger mantran, använder olika typer av rökelse beroende på vad jag gör/hur jag mår, och numera känner jag efter mycket mer inåt när jag yogar, i början var det mest fysiskt för mig. Nu är ett yogapass helt inåt – jag blir ett med allt och min andning styr varje rörelse. Yogan fungerar också som meditation för mig. Precis som mitt målande gör.

Katarina Dahlquist använder sig av yogan i sitt skapande.

Hur kom du in på yoga?

– Faktum är att jag hade en period där jag höll på att bli utbränd, det var 2007, jag hade domningar och känselbortfall och panikångest, och började i samband med det yoga… av en slump faktiskt. Yogan blev min räddning. Jag fick inom kort ett mycket bättre självförtroende, starkare självkänsla och ett inre lugn. Och inom bara några månader mådde jag så mycket bättre.

Yoga är lika viktigt som att andas

Jag älskar yoga och har provat på de flesta former, favoriterna som jag gör mest är Ashtanga, chakrayoga och yinyoga. Jag mår bättre varje dag jag yogar eller mediterar. Det är lika viktigt för mig som att andas eller äta. Jag har inrett en egen liten yogastudio hemma och var på Bali i somras och yogade. Jag försöker att hitta tid till yogan varje dag, om det så ibland bara blir en yinyogapose i 3 minuter.

Hur använder du dig av yogan när du illustrerar?

Jag älskar att anta nya utmaningar och pröva mig själv ännu mer, och hela tiden tar jag parallellt hjälp av yogan och meditationen i mitt skapande för att hitta ny inspiration och nya infallsvinklar. Mindfulness- och yogamotiv är för mig en självklarhet i mina motiv.

Mindfulness- och yogamotiv är för mig en självklarhet i Katarinas motiv.
Jag älskar att måla symboler och tecken som betyder något för mig (tex Yin och yang och Ohm), och göra dem i min egen stil. När jag målade chakrayoga-serien med Root, Sacral osv lyssnade jag på rootchakramusik, sacralchakramusik osv, och gick helt och hållet in i just det chakrat jag arbetade med den dagen. Så för mig är bilderna mycket mer än just visuella! Bilderna är en del av mitt yogautövande kan man kanske säga…

Vad har du för drömmar med ditt skapande?

Mitt mål och dröm är att få måla ännu fler yogatavlor och energitavlor och nå ut med dem till så många som möjligt som vill ha en energiboost och ett personligt budskap. Jag vill sprida yogan och kunskapen om varje människas egen inneboende kraft, vi är förmögna till så mycket mer än vi någonsin kan ana. Med vår vilja kan vi försätta berg – om vi bara vill. Lite av detta kan vi inse och kanske förstå i och med yogan, och i och med mina bilder. Det är min förhoppning.

Vad är speciellt med din konst?

Min önskan är att de personer som hänger upp mina tavlor på sina väggar både ska kunna se dem som vacker och annorlunda konst, men också få den där positiva energin av dem som jag haft när jag målat dem – och även lagt över i tavlan. Varenda penseldrag är noga utstuderat och fyllt av positiv energi så det räcker och blir över!

Vill du veta mer?

Katarina har precis startat kreativa, yogainspirerade illustrationskurser online som är till för alla som vill hitta in till sin kreativa kärna och sitt skapande, och må bättre.Vill du se mer av bilderna, kika på Katarinas hemsida kdillustrationdesign.com. Hon finns även på Facebook och Instagram.

Foto: Johanna Hedman, www.photobyjohanna.com.

Previous articleRichard Freeman: ”Yoga förstör ditt liv”
Next articleMantra musik med Sacred Earth på Mundekulla