Hejsan!

Jag är poweryogainstruktör sedan ett år tillbaka och förbereder nu en teorikurs för mina yogagrupper. Jag försöker bena ut de olika yogaskolorna och har försökt hitta svar på om kundaliniyoga är en egen grundgren inom yoga som härstammar ur tantrayogan – eller är kundaliniyoga en förgrening ur hahtayogan?

Jag hittar olika svar vart än jag söker och undrar vad du tror?

// Undrande läsare

 

Hej,

Georg Feuerstein, en av världen främsta auktoriteter på yogans filosofi och historik sedan 1960-talet har publicerat ett trettiotal böcker i ämnet, bl.a. en utbildningsmanual, Yoga Philosophy and History (Traditional Yoga Studies, 2008, 2010) för yogalärarutbildningar i USA, som även används i den 2-åriga lärar- och terapeututbildningen i MediYoga i Sverige. I Kapitel 13 skriver han att de flesta forskare på området placerar framväxten av Hatha Yoga till 500-talet e.Kr. och nämner Matsyendra Natha som en av Hatha Yogans första mästare. Traditionell Hatha Yoga har precis som Kundalini Yoga som främsta syfte att väcka kundalinikraften och skapa full medvetenhet i människan.

Kundalini Yoga eller Bhuta Shuddhi som man också säger är enligt Feuerstein ”den tantriska disciplin som innebär det medvetna uppväckandet av Kundalini-Shakti” (kundalinikraften). Begreppet Kundalini Yoga är enligt Feuerstein ett vitt och centralt begrepp inom Tantra som inkluderar Hatha Yoga.

Den tantriska traditionen må ha blommat upp under vår tideräkning men Feuerstein gör både i utbildningsmanualen och i mail konversation med mig nyligen kopplingar mellan Tantra och urgamla shamanska ritualer och bedömer att den Tantriska traditionen kan gå så långt tillbaka som 25.000 f.Kr.

Må så gott,

Göran Boll, Institutet för Medicinsk Yoga, Stockholm

 

 

Föregående artikelAlltomyoga har inga egna yogakurser
Nästa artikelHelgtips: Yoga på Säffles första ”alternativ” festival