Frågor & Svar Blandade frågor

Kan yoga sätta igång kraftiga reaktioner?

FRÅGA:
Hej!

Jag har precis börjat göra yogaövningar hemma. Jag är väl insatt i de känslomässiga reaktioner som kan uppstå med yogan, men häromdagen fick jag en sådan kraftig smärtupplevelse i mage/livmoder efter att ha gjort övningar på förmiddagen.

Smärtan påminde mig om mycket kraftig mensvärk, likt knivar i hela underlivet och är något jag inte upplevt sedan tonåren (är 44 nu). Frågan är alltså om övningarna kan påverka så mycket och sätta igång dessa kraftiga reaktioner om man är ovan?

Mvh, Anna

SVAR:

Hej Anna!

Det är dessvärre väldigt svårt att veta varför du fick ont. Om smärtorna återkommer bör du såklart bli undersökt av en gynekolog. Det kan ha varit en enkel slump. När patienter berättar för mig om olika symtom är det väldigt vanligt att de sammankopplar symtomen med olika saker som hänt. Oftast utan att det finns något säkerställt samband. Om det hade hänt under din yogautövning hade man kunnat misstänka att det berodde på en skada som inträffat under yogan. Nu låter det ju dock som att det var några timmar efter om jag tolkar din fråga rätt.

En viktig sak att förstå om smärta, är att den smärta man känner inte bara – och inte alltid – beror på smärtsignaler som kommer in från kroppen, exempelvis magen. Vår uppfattning om smärta uppstår i hjärnan. Vi känner alla till fantomsmärtor, där man efter amputation av exempelvis ett ben kan ha ont i foten fast den inte är kvar. Idrottare kan ha skador som inte alls gör ont, för att de är distraherade och är mitt i matchen. Smärtor kan alltså bero på skada ute i kroppen, eller bara på ens känslomässiga läge. Det kan också vara en kombination. När man är ledsen känner man smärta i kroppen tydligare. Kan det vara så att hamnade i ett annat känslomässigt läge efter yogan?

Ett sätt att se på de känsloreaktioner är att man blottar känslor som redan var där. Att yogautövningen bara rensar bort de lager som döljer våra riktiga känslor.

Det låter inte som att du skadat någonting, eller som att något uppstod som inte redan fanns där.

Lycka till! /Erik Myrberg

Vi rekommenderar dig alltid att söka professionell hjälp om du har smärtor eller värk. Yoga ersätter inte läkarvård eller annan medicinsk behandling, utan kan enbart betraktas som ett alternativ eller komplement till traditionella behandlingsmetoder.

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version