Låt dig inspireras till att bjuda dig själv och dina kära på nyttigare sötsaker. Vad sägs om klubbor kryddade med pepparkaka och täckta med apelsinchoklad? Här delar hälsocoachen och raw food inspiratören Karin Haglund med sig av ett raw recept från sin bok: Grönsakskärlek.
Ingredienser 15 stycken:
Bollar
2 1⁄2 dl hasselnötter
15 dadlar (urkärnade)
2 msk kakaosmör
1 1⁄2 tsk kanel
1 tsk apelsinzest
(rivet apelsinskal
) 1⁄2 tsk malen kardemumma
1⁄2 tsk malen nejlika
1⁄2 tsk vanilj
1 krm malen ingefära
en gnutta salt
Apelsinchoklad
1⁄2 dl kakaosmör
1⁄2 dl kakao
1 msk yaconsirap
1 tsk apelsinzest
en gnutta salt
Gör så här:
Börja med att göra bollarna.
Mixa nötter och dadlar i en matberedare, tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa igen. Forma till bollar.
Stick in en cocktailpinne eller glasspinne i varje boll och ställ i frysen i minst 30–60 minuter för att stelna till.
Apelsinchokladen:
Gör kakaosmöret flytande i ett ljummet vattenbad.
Blanda ner kakao, yaconsirap, apelsinzest och salt. Rör om ordentligt ooch låt den stå i 20–30 minuter innan du börjar så blir den lättare att arbeta med.
Doppa sedan klubborna helt eller delvis i chokladen. Ställ klubborna kallt en stund så att chokladen stelnar.
TIPS: Gör klubborna nötfria genom att använda hälften solrosfrön och hälften pumpafrön istället för hasselnötter.
Grönsakskärlek av Karin Haglund
En bok som inspirerar till en grönare livsstil. Nyttiga gröna recept för alla tillfällen varvas med fakta om bland annat alkalisk kost, raw food, detox, viktminskning samt säsongs- och pH-guider. Karin delar också med sig av sina allra bästa praktiska tips på hur du får till en hälsosam kost och livsstil i din vardag. Raw food är basen men du hittar även några recept på skonsamt tillagad vegetarisk mat.