Yoga med pensionärer till hip hop

Yoga för Seniorer GöteborgJag befinner mig på träffpunkten i Mölndal där yogaläraren Fredrik Ingebäck håller en yogaklass för de som är äldre än 65 varje torsdag. Det är en blandad skara damer, alla i åldrarna mellan 65-93. Vi lägger ut våra blåa och röda mattor i det som liknar en gympasal. Längst fram står Fredrik, en kille med stora biceps och tatueringar längs armarna och ena vaden.

När alla har tagit varsin matta presenterar han mig för damerna och frågar om det är okej att jag tar bilder.
– Inga närbilder, säger en dam och de andra skrattar.
– Hon redigerar, du kommer se ut som om du är 25 år, säger Fredrik.
– Vad skönt, säger en och hela rummet fylls av skratt.

Golvet är fullt av röda och blåa mattor. Jag räknar till 22 damer, klädda i regnbågens alla färger. Fredrik öppnar fönstret och solens strålar reflekteras i fönstren.
Vi börjar med att alla står i bergspositionen och fokusera på hållningen och vår andning. I bakgrunden hörs musik från hip hop musikern McYogi.
När vi böjer oss fram ser jag att många når lika långt ner som mig. Jag inser att jag har gjort alldeles för lite yoga och stretching den senaste tiden. Jag når bara ner till smalbenen.

Yoga för Seniorer i GöteborgDen nya positionen för dagen är stolens position, utkatasana. Det blir en del pustningar och sedan går vi över till krigare ett och två. De är så Coola.

I trikonasana påminner han om andningen. En av damerna frågar om man ska ha raka ben och Fredrik säger ja.
– Men alla har ju böjda ben, säger hon.
Vi går över till balansövningar som de flesta märker förändras ganska mycket med åldern. Fredrik tror att vi kan upprätthålla den med yoga.

I trädets position påpekar han än en gång alla att andas för att hålla koncentrationen och att fokusera på en punkt och att ha en stark bål. Tre delar som är viktiga för alla.
Alla gör den variant som passar bäst. Många står på ena foten och nuddar tårna lite lätt med andra. Jag gör likadant. Fokuserar på grunden, och det är intressant hur man kan få ut så  mycket av att gå tillbaka några steg och göra en lättare variant än den man är van vid. Egentligen kanske det inte är någon skillnad om den görs medvetet, eller? Det finns alltid något att göra.

Vi göra tre balansövningar. Sista gången får man välja om man vill göra en stjärna eller krigare tre.
– Det är svårt, säger en av damerna.
– Tänk att en millimeter denna vecka blir två millimeter nästa vecka, uppmuntrar Fredrik.

Yoga för pensionärerI en framåtböjning ser jag hur 93-åringen tar tag i tårna, och kommer precis så långt ner som mig. What the!!!
Även i navasana kommer alla upp vackert, raka ryggar och starka magar.
Vet inte vad jag hade väntat mig men definitivt inte det här.

Vill du veta mer om Fredrik?
Fredrik Ingebäck jobbar som aktiveringspedagog och yogainstruktör. Han brinner för god hälsa, friskvård och ett hälsosamt liv med inriktning på seniorer.
Mail: fredrik.ingeback@gmail.com Följ honom på Instagram eller Facebook

Previous articleStockholm Yoga & Dance Festival
Next articleAWAKE: The Life of Yogananda