Yogaläraren Martina CederqvistAtt vara snäll mot sig själv, yoga för yogalärare som man litar på och lyssna på kroppen är några saker som veckans yogalärare Martina Cederqvist tycker är viktigt. Här berättar hon hur hon kom in på yoga, de största insikterna hon fått av yoga och hur hon håller sig grundad, lycklig och i balans.

Yogaläraren Martina Cederqvist
Bor:
Stockholm
Yogastil: Dynamisk yoga
Favoritpose just nu: Adho Mukha Vrksasana
Senaste bok: Jag läser just nu om Skapa dig själv på nytt igen av Deepak Chopra
Vart kan man yoga med dig?
Det varierar lite så enklast är att följa mig på Instagram: livinlovinyoga eller kika in på min hemsida Livinlovinhealthy.com

Yogaläraren Martina CederqvistHur kom du in på yoga?
Det var när jag bodde i LA för tio år sedan. Där fanns och finns fortfarande donationsyoga i Runyon Park, precis där jag bodde. Yogan blev en naturlig övergång från dansen som jag hade hållit på med hela min uppväxt. Jag var trött på att ha ständigt ont i kroppen av dansen så yoga kändes mer hållbart. Men det tog ett tag innan jag fastnade helt. Jag var inte helt bekväm med tomhetskänslan jag upplevde efter ett yogapass till en början.

Vilka är de största insikterna du har fått av yoga? Även om det är stor skillnad på yoga och andra träningsformer så är det oerhört viktigt att lyssna på kroppen och inte pusha sig för hårt. Min största resa har nog varit att skada mig och att få börja om helt från början. Ulrika Norberg sa en gång på en workshop ”att vara stel är den bästa utgångspunkten för yoga.” Att vara överrörlig som jag är, är den värsta utgångspunkten. I dag ser min praktik helt annorlunda ut. Jag jobbar mycket med styrka, bål och stabilitet, undviker bakåtböjningar och extrema positioner och går enbart på klass med lärare som jag litar på. Det är tyvärr så otroligt många lärare som lär ut yoga på ett sätt där man lätt skadar sig.

Minns du din första yogaklass?
Ja, det var i ung ålder på ett Club Med hotell i Florida. Minns en gammal man i neonblå byxor som gjorde mycket avancerade positioner. Jag var totalt avskräckt och hade ingen avsikt att testa igen.

Vad är yoga för dig?
Yoga för mig är att komma hem till sig själv.

Kan du ge något exempel på hur yoga har påverkat dig på ett positivt sätt?
För mig personligen är det en enorm skillnad i måendet efter bara 15 minuters yogautövande. Jag är en rastlös och splittrad person så det är framför allt tålamod och fokus som jag får. Men även acceptans. När man ska sätta en intention för sig själv på klass blir det alltid samma för mig: Att vara snäll mot mig själv.

Dina tips till den som vill börja yoga?Yogaläraren Martina Cederqvist
– Ta en introkurs så att du får in tekniken i asanapraktiken från början.
– Gå inte ut för hårt även om du blir kär i yoga. Egot är väldigt smart och vill gärna vara duktig. Speciellt yogisar kan bli så otroligt disciplinerade så var väldigt uppmärksam om du börjar få ont någonstans och undvik de positionerna tills du har fått ordentlig hjälp.
– Ta en privatlektion eller flera.
– Gå för en lärare som har lång erfarenhet. Det är omöjligt för en ny yogi att veta hur kroppen påverkas av att repetera positioner om och om igen i många år.

Hur yogar du utanför mattan?
Jag gör det säkert utan att tänka på det. Genom närvaro, andning, tantrisk praktik och självreflekterande. Men lika ofta faller jag ur och tappar flow. Det har alltid varit utmanande för mig med balans i livet. Jag vill ha det bästa av allt.

Vad är ditt råd till alla stressade människor där ute?
Sluta kompromissa med dig själv. Du är 100 procent ansvarig för din egen lycka.

Hur gör du för att bli grundad, lycklig och komma i balans?
Jag har många olika sätt. Jag är expert på att ”fixa mig själv” så jag övar på att acceptera läget som det är och ha tillit. Rent konkret så är det genom alla val jag gör dagligen. Vad jag stoppar i mig för mat, vad och hur jag jobbar och vilka jag väljer att relatera till och inte. Att komma i kontakt med kropp och själen gör jag bland annat genom yoga, sång, dans, skriva och olika typer av meditationer.

Har du någon livsslogan?
Less is more.

Foto: Emma Molin

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.