Home Yogablogg Reseberättelser & yoga ute i världen ”Jag tror att vi har mycket att lära & vi måste börja...

”Jag tror att vi har mycket att lära & vi måste börja med oss själva”

0
1

”Ibland behöver vi komma iväg från vardagen för att uppskatta det vi har runt i kring oss, och även för att finna ny energi och inspiration. Det svåraste är ju inte att finna en tyst plats under semestern och där rulla ut sin matta, utan att behålla det där inre lugnet som vi stundtals uppnår, mitt i den dagliga stressen”, skriver yogaläraren Maria Larsson som här berättar om sin resa till Centralamerika hur viktigt det är att ge oss tid och rum för det vi vill göra.

resaalltomyoga

Vi som praktiserar Yoga pratar ofta om att finna lugnet inuti. Jag har just varit ute på en längre resa i Centralamerika där jag upptäckt fantastiska platser för att utöva och undervisa Yoga. Långt ifrån trafiken och vardagslunken, omgiven av tät regnskog, djupa vatten och vulkaner var det lätt att finna ro inom. I vimlets Mexico City fick jag sedan uppleva den totala kontrasten, den djupa skogen var plötsligt långt borta, tunnelbanan fullpackad, och sicksackandes mellan människor som sålde servetter, tändare och tacos i varje hörn, hade jag tur om jag kom i tid till mitt Yogapass. Ett mini Ashram intryckt mellan en bar, en dansstudio och ett kontor, vi fick stänga fönstren för att inte höra bilarna. Jag andades djupt och såg på deltagarna runt ikring mig. Jag kände hjärtat ticka i bröstet, men de såg faktiskt inte stressade ut. De såg ut att ha det där djupa regnskogslugnet inom sig.

Jag tror att vi har mycket att lära.
Och lärandet börjar här och nu. På det individuella, sociala och universella planet. Vi praktiserar yoga för att lära och för att återskapa och dela med oss med de som lever runtikring oss. Vi drivs av en längtan att lära känna oss själva och uppleva den kosmiska unionen mellan själen och Allt som exsisterar, och för att dela med oss av det vi lär. Och det är nödvändigt att börja med oss själva, för att i förlängningen se en förändring i vår omgivning. Först är det viktigt att ge oss tid och rum för det vi vill göra. En genväg till det är att ge sig själv en intensiv träning, på en lugn plats dit vardagsstressen inte når. Där våra vanliga bestyr inte lockar. En plats där vi drar oss bort från det som distraherar oss, för att komma närmre oss själva. Vi skapar ett tyst rum, för att kunna lyssna inåt.

Retreat betyder att dra sig undan.
Yogis har gjort det i alla tider. Det betyder inte att dra sig bort för alltid och att säga ifrån sig sina ansvar eller nöjen. Det betyder att dra sig undan allt det som tar vår uppmärksamhet och energi, för att kunna bli mer närvarande. På så sätt laddar vi batterierna, vi hittar långsamt vägar tillbaka till kärnan inom som talar om för oss vem vi är och hur vi vill leva. Det är enklare att nå hit på en plats som inte är hemma, en plats i naturen som påminner oss om vårt ursprung, långt ifrån rusningstrafiken. Mitt inre rum är just nu en plats av grön regnskog. Vi kan alla skapa dessa rum utifrån våra fantasier och eller upplevelser. Att vandra i naturen hjälper oss en god bit på vägen, och när vi väl finner och ger oss själva dessa stunder och platser av ro, är det enklare att hitta tillbaka hit. När du nästa gång sitter fast i tunnelbanan eller i en svår situation, har du närmre till ditt inre lugn, ditt inre rum, som vi till exempel kan ge formen och färgen av ett medelhavslandskap.

Det är detta landskap som min kollega Nina och jag vill bjuda in till 4 dagar av vandring och Yoga i S’Alcadena och Alarò’s på Mallorca. Det blåa havet, bergen, lugnet och stillheten finns redan här; gemenskapen, och den speciella energin som skapas när vi intensivt går in i oss själva och var träning tillsammans med andra, kommer att ge dig en extra kick på vägen. Under vandringarna får du tid att uppleva en ny del av Mallorca, mindre känd än dess stränder, Nina tar dig med till några av öns fantastiska smultronställen. Att vandra är också en meditation i rörelse samt ett sätt för kroppen att ladda ur sig onödigt överskott genom att vara i närmre kontakt med jorden och naturen.

Vi hoppas och tror att du efter omnejder ska känna dig upplyft och avslappnad, fylld av ny energi och upplevelser som kan följa med dig hem och till ditt inre rum, att ta fram i svårare stunder, när du som bäst behöver.

Rabatt genom alltomyoga:
Som läsare av Allt om Yoga, vänligen uppge koden: ”AlltomYoga-Mallorca juni” för att erhålla 10% rabatt vid din bokning INNAN 15 MAJ.

Läs mer om vårt retreat: ”Hiking och yoga” här.
Här finns vi på  Facebook.

Mer om oss:
Nina Harjula är professionell bergs- och outdoor guide (vandring, mountain bike, cykling och ridning).
Maria Larsson (artikelförfattare) är massör, konstterapeut och akrediterad yoga lärare (200 RYT, 120h terapeutisk yoga, pågående studier i Anusara).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.