"Du är det viktigaste"

Ibland är livet tungt.Hejsan Mandella,

Jag mår väldigt dåligt, är bara 14 år men det känns som om jag inte orkar leva längre. Läste en artikel med dig en gång där det stod att du inte heller mådde så bra när du var tonåring, och nu undrar jag om du har något tips till mig. Känner mig så misslyckad, ful och fel, att jag aldrig kommer hitta någon kille och bli lycklig. Jag har en del vänner men de får mig inte att må bra. Vad ska jag göra? Varför är det så svårt att vara tonåring?

// Fia

Hej Fia

Svaret på frågan varför det är så svårt att vara tonåring skiljer sig åt från individ till individ. Många, om inte majoriteten, går under tonåren igenom stora förändringar vad gäller sättet att relatera till livet, världen och sig själv. Om vi tidigare kunnat förlita oss på vad de vuxna sagt och varit förhållandevis befriade från ansvar, så går vi med takt med att vi börjar se ut som vuxa rent fysiskt, även in i ett större ansvar och starkare självinsikt. Beroende på vem man är som person och vad man har med sig från barndomen så känns denna förändring mer eller mindre hanterbar.

Att fokusera inåt kan hjälpa
Du är inte ensam om att känna att livet är tungt att bära och att det ställer för stora krav i hur man ska bli lycklig – hitta kille osv. Yoga, meditation, eller annan alternativ aktivitet som bygger på att fokusera inåt och stänga av allt runtomkring en stund kan underlätta förmågan att känna tillit till att det kommer att lösa sig och att du kommer att klara dig genom stormen.

Gör det som gör dig lycklig
Du lever ditt liv enbart för din egen skull, och det ska därför fyllas med sådant som du mår bra av. Ta dig en funderare över vad det är som får dig att må bra, och avsätt tid för detta, om det så är att gå på bio, måla, dansa, skriva, yoga, meditera, gå i skogen eller något helt annat. Gör det för att du är värd det bästa!

Varma hälsningar

Previous articlePrinsens Sofia Hellqvist gör yogakläder för välgörenhet
Next articleMineralboosta med alger