”Jag hade 15 tjänare men grät inombords”

Janesh Vaidya, Ayurvedaläkare och författare, skrev sin första bok utan att någonsin ens ha läst en novell i sitt liv. Han är född i en familj med 15 tjänare men som ensamt barn längtade han efter någon annat. Trots att han hade det enormt bra var han inte lycklig.

Jag grät inombords, säger den indiska mannen som står upp i en dekorerad yogasal i Kungsbacka. Rummet är fullt av yoganissar och ayurvedaintresserade som samlats på Yogaroom i Kungsbacka. Golvet är täckt av vita och gula kuddar som vi sitter på.
Alla är där för att lyssna på den unge Indiske mannen, som senare berättar att han inte alls är så ung som han ser ut. Han säger att ayurvedan och ett hälsosamt liv är nycklarna. (- Jag använder inga dyra krämer, och har aldrig gjort, tillägger han och skrattar.)

Tre saker för ett hälsosamt liv

Janesh reser runt i landet och håller 100 tals föresläningar om Ayurveda, den Indiska läkekonsten. Han menar att det är tre saker som vi alla behöver, det enda som vi verkligen behöver; frisk luft, rent vatten och vår jord.
Sverige har fantastiskt frisk luft och rent vatten. Ni har sådan tur här, men ni vet inte om det. Janesh berättar om hur han njuter av att andas frisk luft under sina besök i Sverige. Han menar att det är det viktigaste som man behöver i livet. Han pratar om träden och hur de omvandlar koldioxiden till syre. Han kallar träden för våra externa organ.
-När vi förstör träden och naturen förstör vi våra externa organ.

Rikedom är tid
Han anser att Sverige är ett av världens mest utvecklande länder men att vi ligger efter när det gäller sinnets utveckling. Det är därför många inte är lyckliga. Han har märkt att i Sverige är det största problemet att vi inte har tid. Vi säljer vår tid för att få pengar. Som vi sedan köper saker för. Därför stressar vi. Slutar vi köpa skulle vi ha tid. Och slippa stressa. Han uppmanar oss att inte sälja vår tid. Det är det som rikedom handlar om, den som har mest tid.

Lägg din yogamatta vart du än går
Vi ska flirta och njuta av varje ögonblick, säger Janesh. Du kan göra hela livet till en meditation, inte bara på yogamattan. När du äter, njut och flirta med maten. Janesh ord som orgasm och förspel fyller rummet med skratt.
Orgasm är inte bara att fylla magen. Uppgradera ditt liv till förspel och flirtande. I allt du gör. Lägg din yogamatta framför dig, vart du än är. – Du lever redan i himlen, frågan är: uppskattar du det? Om vi inte uppskattar det finns det ingen mening att ha det i vårt liv.

Previous articleKom i kontakt med din dröm med rätt frågor
Next article10 tips för dig som vill börja yoga