”Jag avskydde mitt första yogapass”

Personliga tränaren Josephine Ferguson avskydde sitt första yogapass men bestämde sig ändå för att ge yogan en chans. Numera rullas yogamattan ut dagligen.  

Namn: Josephine Ferguson
Gör: Arbetar som personlig tränare på Nordic Wellness i Göteborg, studerar till sjuksköterska och kommer skriva om yoga och personlig träning här på alltomyoga.se.
Favorityogastil: Hathayoga
Favorityogaposition: Kamelen

Hur kommer det sig att du började med yoga?
Kombinationen av styrketräning och löpning hade gjort mig allt annat än rörlig och efter att ha klagat på ryggont föreslog min pojkvän som själv tränade Bikramyoga att jag skulle prova ett yogapass. Jag var skeptisk men tillslut satt jag där på yogamattan och försökte ”landa i min kropp”, som instruktören sa. Det var omöjligt! Jag tittade konstant på klockan, varenda position kändes obekväm och efteråt blev jag på riktigt dåligt humör. Det var nästan som att yogan testade mig och jag vägrade ge upp. Sedan dess har jag yogat så ofta jag kan.

Går det att kombinera styrketräning och yoga?
Absolut! Styrka och rörlighet är en perfekt kombination. Man blir ju inte direkt smidig bland vikterna på gymmet… Dock ger yogan så otroligt mycket mer än fysisk träning, yogan påverkar det mentala mer än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Det är som att känslorna inne i kroppen kommer upp till ytan och då menar jag både negativa och positiva!

Hur har yoga påverkat ditt liv?
Visst har jag blivit starkare rent fysiskt och definitivt smidigare men yogan har gjort mig mer kroppsmedveten och gett mig ett helt annat lugn. Jag kan fortfarande bli stressad men med hjälp av yogan är det så mycket lättare att hitta tillbaka till balansen.

Du som arbetar främst i gymmet, hur reagerar dina PT-klienter när du föreslår yoga som komplement?
De brukar lyda rådet när jag svarar på deras frågor om hur jag kan må så bra!

Har du något tips till nybörjaren?
Fokusera på dig själv! Det är alldeles för många som oroar sig för vad andra tycker och tänker, sluta upp med det! Ingen är intresserad av grannens krigarpositioner på yogamattan bredvid. Yoga handlar om att möta sig själv.

Läs mer om Josephine på josephineferguson.com.

 

Previous articleRam Dass om att vara istället för att göra
Next articleYogaläraren tafsar på Russel Brand