Intentioner, reflektioner & nyårsmål: mina intentioner 2021

Sätt dina intentioner för det kommande året!Omkring nyår brukar jag alltid stanna upp och reflektera kring året som har varit och fundera över vilka intentioner och önskningar jag har för nästa år. Är jag nöjd med att vara där jag är? Är jag nöjd med hur mina dagar ser ut? Behöver jag göra ett annat val för att kunna leva ett ännu bättre liv? Finns det tillräckligt med kärlek och glädje? Vad vill jag manifestera i mitt liv?

Nu blickar vi framåt mot ett härligare 2021

Jag har redan börjat reflektera över året som varit och sätta intentioner för 2021. Har du? Jag älskar att reflektera, planera och drömma. Och detta året, vem längtar inte till gemenskap och efter sociala aktiviteter? Bara det och det gråa regniga vädret här i Göteborg är en utmaning här för mig. Tur att man har yoga och meditation i alla fall annars hade jag nog blivit riktigt deppig. Nu är jag det bara emellanåt när jag inte sover, yogar och tar hand om mig.

Reflektionsfrågor inför nyår & för att sätta intentioner:

Kanske har 2020 varit ett riktigt tufft år för dig? Även om det har varit mörkt, fundera på vilka ljusglimtar som finns. Kan du gräva fram några positiva saker? Har du lärt dig något nytt? Har du förverkligat någon dröm eller uppnått något mål? Vad har du fokuserat på i år? Är det något du vill fortsätta fokusera på?

 1. Vad har varit bra?
 2. Vad och vem är du mest tacksam för?
 3. Är det något du vill rensa ut eller släppa taget om?
 4. Vad vill du åstadkomma under året som kommer?
 5. Hur ser dina vanor ut? Har du någon du behöver släppa eller någon ny du vill ha?
 6. Vad vill du prioritera och föra in mer av i ditt liv 2021?

Alltför höga mål och icke hållbara nyårslöften

Det där med nyårslöften. Jag kan inte hjälpa det men jag bara älskar det. Jag älskar att spåna idéer men jag behöver helt klart bli bättre på att formulera realistiska mål och uppskatta hur lång tid saker tar men ändå. Att blicka framåt. Att få vara kreativ och komma på idéer på allt som jag skulle vilja åstadkomma och göra. Hur som helst så även om jag är en av de få som är ett riktigt fan av nyårslöften är jag också en av de som sätter alldeles för höga mål och blir besviken när jag inte når dem. Nu är jag medveten om det och har därför lärt mig att sänka målen ett par snäpp samt sätta en intention istället.

Det handlar om att skapa förutsättningar för att nyårslöften ska hålla och fråga sig om de är hållbara? Finns det tid, plats och utrymme för dem?

Intentioner istället för nyårslöfte

Istället för ett nyårslöfte kan man sätta en nyårsintention (eller flera). Vad är en intention kanske du undrar? Det är något som du kan fokusera på och rikta din uppmärksamhet mot. Något som du vill ska hända eller vill ha mer av. Ofta innan klassen (inom vissa stilar och vissa yogalärare) sätter man en intention med sin yogaklass, det kan vara alltifrån att man ska ta det lugnt och lyssna in till att skicka energi till någon som har det svårt. Och göra sin praktik för den. Du kan också ha ett ”tema” som exempelvis att du vill utmana dig själv mer i år, satsa på minimalism eller ta hand om dig extra mycket.

Skriv ner dina intentioner och drömmar

Vad ger det mig att sätta nyårsmål eller intention?

Jag känner mig mer fokuserad och förankrad i mig själv. Dessutom har jag ett fokus att komma tillbaka till under året de gånger jag tappar bort mig (det händer ju en hel del, särskilt vid PMS och sjukdom). Och framför allt. Kan det hjälpa till att göra mer medvetna val. Det behövs. Så att inte egot tar över, det ligger där och lurar, redo att ge sig in i ens liv vilket inte skapar sann glädje.

Mina intentioner 2021:

 • Jag vill yoga och meditera mer!

  Det kan aldrig bli för mycket. Denna punkt finns alltid med på min lista, varje år. Sen jag fick barn blir det inte lika mycket tid på yogamattan. Jag har redan börjat ställa klockan på 05:15 igen, då blir det oftast minst en halvtimme på mattan. Kanske sätter jag den ännu tidigare någon dag i veckan också. Man får lära sig att sänka kraven bara. När jag började yoga och då kundaliniyoga var det 2.5 timme varje morgon som gällde men då hade jag ju ingen annan än mig själv att ta hand om. Kanske blir det bara lite Solhälsningar.

Lästips: ”39 anledningar att börja yoga eller yoga mer”

 • Vara connectad – inte identifiera mig med mina känslor

  Jag vet att jag inte är mina känslor, ändå har jag svårt att inte identifiera mig med dem, särskilt när jag får PMS eller blir sjuk. Jag blir känslan, den tar över mig helt. Det känns nästan omöjligt att vara neutral till den. 2021 vill jag vara connectad. Varje dag en känsla tar över är min intention att bli medveten om det OCH försöka observera den. Jag vet ju att den inte är jag, ändå tar de över. PMS är som ett monster som inte meditationen kan hantera, inte än men 2021 kanske 🙂

 • Jag vill få klart min bok

  Jag älskar att skriva och har en yogabok som jag skrivit på i många år. Jag har alldeles för många ofärdiga projekt i byrålådan men yogaboken ska skickas in till förlag i år och intentionen är innan juni 2021.

 • Jag vill komma igång med min skönlitterära bok

  Sedan snart fem år tillbaka är jag även med i en skrivgrupp vilket är fantastiskt roligt och givande, dock jobbar vi med skönlitterära projekt där. Just nu har jag inte prioriterat det, inte de senaste 3-4 månaderna men fortsatt ha möten och prata manus, dramaturgi och skrivande. Min intention är att släppa yogaboken när den är klar och ta tag i någon av mina romaner igen.

  Lästips: ”Yoga är en förutsättning för mitt skrivande”

 • Skriva mer på och uppdatera den här bloggen oftare.

  Jag har ju haft den i över 15 år nu, galet länge och jag känner mig riktigt gammal när jag tänker på hur lång tid som faktiskt har gått. Jag tycker samtidigt att det är väldigt roligt och kreativt.

 • Jag vill känna mig stark och lära mig styrkelyft.

  Har haft ett mål att vara i ”mitt livs form” när jag fyller 40. Känns inte viktigt just nu dock under corona och alla förskolebaciller. Intentionen blir väl snarare i ”bra form och känna mig stark”.

 • Jag vill vara ute i naturen mer.

  Ta promenader vid havet och i skogen. Grilla vegokorv och tända brasa.

 • Jag vill ha mindre skärmtid och mer närvaro och tid på mattan

  Det är lätt att fastna ibland, både vid datorn och mobilen. Titta och ta in allt som finns där. Alla konton man följer och mailen som kan ta en timme bara att rensa.

 • Jag vill rensa ut ännu mer hemma.

  2020 hade jag som mål att rensa ut ordentligt hemma och även om jag rensar ut lite varje vecka finns det fortfarande mycket kvar. Att leva mer minimalistiskt är ett mål.

Följ dina drömmar.

Och kom ihåg! Det är viktigt att hitta den här naturliga balansen mellan att jobba mot sina mål, men att samtidigt lyssna inåt och vara medveten om när det är egot som talar. Och lyssna på kroppen när den behöver vila.

Lästips: ”Tomma löften eller inspirerande intentioner”

Hur gör du med nyårslöften? Har du några intentioner och i så fall vad?

Previous articleMeditationskurs i Göteborg: the NOW
Next article5 Boktips om yogans historia, tantra & mytologi