Fråga yogalären: Varför reagerar kroppen av yoga?

Mediyoga mot utbrändhet och stress?

Hejsan,

Jag har hört att mediyoga kan hjälpa vid stress och utbrändhet men hur fungerar det egentligen? Kan ni berätta eller förklara lite mer om varför det kan hjälpa och hur?

Tack på förhand! /Lisa

Svar:

Hej Lisa.

MediYoga kan precis som många andra traditionella yogaformer ha en positiv påverkan på stress och utbrändhet pga yogans balanserande effekter på kroppens olika system och organ.

Stress och den utmattning som följer på kronisk stress ställer till oreda inom oss. Andningen blir snabbare, pH-värdet blir surare, matsmältningen försämrad, immunförsvaret försvagat, sömnen ytligare, muskulaturen mer anspänd osv. När detta pågår över tid orkar vi inte med belastningen utan blir allt mer utmattade – utbrända.

Vad MediYoga och andra yogaformer gör är att återställa andningen till en lugnare, djupare rytm. Detta tillsammans med mjuka rörelser, koncentrations- och avspänningstekniker, djupavslappning och meditation återskapar balans i de andra ovan nämnda systemen igen. Andningen är den rödaste och viktigaste trådarna i denna process.

 

Föregående artikelGratis yoga & träning online till alla studenter
Nästa artikelBöcker om yoga, mindfulness & ayurveda

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.