Hur vet man om yogaläraren är seriös?

0
4

Hej!
Jag har anmält mig till en kurs om 12 tillfällen i yoga och har närvarat vid 4 tillfällen. Jag tycker inte att kursen är särskilt meningsfull, jag får intrycket att yogaläraren inte är seriös. Hon kallar sin yogaform för hathayoga men när jag letar efter information om hathayoga i böcker och på nätet känner jag inte igen hennes rörelser alls. Jag får ingen djupare kunskap om andning, inte tydliga instruktioner om hur rörelserna ska utföras, jag ges inte utrymme att fråga ytterligare frågor om rörelserna.

När jag frågade om andningen fick jag till svar att yoga skulle jag bara utföra och inte tänka. Hur ska man veta om läraren är verkligt kunnig? Hur ska jag i framtiden ska veta om en yogalärare är seriös eller inte? Finns det något diplom, intyg eller så som man kan fråga om?

Tacksam för svar // Undrande läsare

 

Hejsan,

När jag läser din fråga så tänker jag på när jag befann mig i Indien och gick en lärarutbildning. Då fick vi ofta svaret: ”det är så vi gör i denna tradition”. Där var det många frågor som inte fick något svar. Efter en månad av intensivt studerande fick vi våra diplom. Jag kände mig inte tillräckligt kunnig för att undervisa men min sänggranne satte igång så fort hon kom hem till Bali igen. Ett diplom behöver inte betyda att man är en kunnig yogalärare. Men alla måste ju börja någonstans.

Vissa undervisar i fler år innan de blir certifierade yogalärare
De olika yogastilarna/formerna kommer från olika traditioner och har sina olika utbildningar. Det finns utbildningar till yogainstruktör över en helg, främst som de använder sig av på gymmen. Men det finns också utbildningar som är gedigna och tar många år. Olika yogaformer har olika utbildningar och speciella riktlinjer och innehåll anpassat just för dem. I de seriösa utbildningarna ingår även praktik, och för att bli certifierad yogalärare i vissa av dem ska du även ha undervisat under flera år.

Yoga Alliance
Det finns en generell organisation som kallas för Yoga Alliance, där man kan registrera sig som lärare efter att ha gått en utbildning, som de godkänt. Då vet man att läraren har studerat i minst 200 timmar. Det finns även de som är registrerade för att ha studerat minst 500 timmar.

Den egna praktiken är precis lika viktig
Hur bra yogaläraren är och hur mycket han eller hon kan beror också på hur länge man har ägnat sig åt yoga, hur mycket och länge som man har utövat yoga själv. Man brukar säga att man inte kan läsa sig till att bli det – utan att det handlar om ett eget praktiserande under en lång tid. Det är en förutsättning för att bli en bra yogalärare. Men det kanske inte alls är den läraren som har studerat i tio år utan en yogalärare som precis gått klar sin utbildning som blir din favorit.

Våra tips
1. Bestäm först vilken yogaform som du tror passar dig, om du är osäker läs punkt 3.
2. Leta upp lärare och yogacenter där du bor som erbjuder den yogaformen.
3. Testa olika yogaklasser och lärare tills du hittar den som får dig att känna dig lite mer upprymd, gladare och lättare efteråt.
4. Har du inte möjlighet att testa en klass innan du signar upp dig för en kurs? Ring och prata med yogaläraren och fråga det som du undrar över. Är han/hon rätt för dig så känner du det ganska snabbt.
5. Behöver du mer tips eller hjälp? Maila oss om dina önskemål så ska vi göra vad vi kan för att hjälpa dig.