Uppåtgående hund. Foto: AmeliaFox/IstockphotoHej,

Jag funderar på att börja yoga och jag undrar hur stor skillnad det är mellan de olika yogaformerna? Spelar det någon roll vilken lärare som jag går till, skiljer det sig mycket åt?

// Anna

 

Hej Anna,

Skillnaderna i själva utövandet beror på vilken yogaform du väljer. Väljer du en yogaform där man utgår från en särskild serie, som ashtanga eller bikram. Då ser den likadan ut och enligt min erfarenhet liknar de klasserna mycket mer varandra än om du väljer en annan yogaform som t ex vinyasa, där yogalärarna är lite mer fria i sitt sätt att undervisa.

Hur stora skillnaderna är i det fysiska utövandet beror än en gång på vilken yogaform du väljer. Men väljer du en vinyasaklass, vet du att det kommer vara ett flöde i klasserna och förmodligen en del solhälsningar.

Väljer du yin yoga, kommer du att sitta länge i varje ställning, men exakt hur länge och vilka positioner är upp till yogaläraren.

De yogaklasser som finns på gym skiljer sig allra mest åt, vissa instruktörer har åratal av erfarenhet och utbildningar bakom sig medan andra bara har en helgutbildning. Där kan det vara enorma skillnader i både sekvenser, justeringar och fokus.

Det som skiljer lärarna åt är ju personligheten, vissa är med allvarliga, andra skojar mer och det påverkar deras undervisning.

Sedan är fokuset olika, vissa yogalärare/instruktörer väljer att ta in mycket filosofi, andra fokuserar på den fysiska delen eller meditation. Det kan också variera en hel del. Det bästa är att du testar dig fram.

Lycka till i att hitta en yogalärare och yogaform som passar dig!

Föregående artikelHan ifrågasätter 5:2 dieten och ger tips för bättre hälsa
Nästa artikelLättare liv med yogamattan