Hur ska armarna vara i yogapositionerna?

Yogaläraren Anja Bergh svarar på frågor om yogaFRÅGA:

Hejsan!

Jag har nyligen gått en utbildning och den gav många svar på frågor men samtidigt väcktes lika många nya frågetecken. Nu undrar jag vad som anses ”vara rätt” när man tänker på armar och armveck inom yogan. Många säger att man ska rikta armvecken fram, för att koppla på triceps och latsen, medan andra säger att man ska rikta armvecken mot varandra för att finna balans. Det senare är vad jag alltid har gjort och under utbildningen blev jag justerad under en assistering att rikta armvecken fram istället (men inget sades om latsen/pressa axlarna lätt längs med ryggen). Jag personligen får ont i både handleder (lägger mycket vikt på utkanten av handen) och armar när jag riktar armvecken fram. Vad är för- och nackdelarna? Beror det på kroppstypen?

Namasté // Jasmine

SVAR:

Hej Jasmine,

Bara så du vet så kommer jag inte kunna säga vad som är rätt eller fel utan svarar att det beror på hur personen är byggd och vad som behövs just nu. Jag brukar tänka på kroppen som unik och föränderlig och följer hellre principer som gör att man hamnar så nära sin ”bästa placering” som möjligt istället för att göra ”rätt”.

När det gäller armarna har vissa som du vet överrörlighet och måste jobba på styrka, tillit och balans mellan under- och överarmen så att vikten kan bäras genom skelettet och inte pressas framåt genom armvecket. Att hitta bra möjlighet för vikten att falla genom armen och muskulär stadighet och förlängning samtidigt utan att armvecket böjs eller översträcks är vad jag praktiserar i min egen kropp och undervisar de som kommer på klass med mig. Då hittar du en position som är sann för dagsformen. Vissa är så tighta i axel/arm att det inte går att sträcka armen rak och vecken då naturligt blir mer inåtvridna.

Om personen är överrörlig så kommer vecken vara mer framåt, beroende på hur styrkan tillsammans med närvaron i viktfallet genom skelettet är kommer slutresultatet se olika ut, men på väg mot öppning eller stabilitet beroende på vad individen behöver.

Hoppas detta känns som ett någorlunda svar 🙂 Kram, Anja Bergh

Bild från Mitt Instagramkonto

Previous articleYoga hemma med YouTube – yoga för höfterna
Next articleVem är mest yogisk av Hollywoodfruarna?