Yogasekvenser – hur kommer man ihåg dem?

Hej!

Håller på att utbilda mig till yogalärare. Spännande och utmanande! Det jag upplever som absolut mest utmanande är att komma ihåg den yogasekvens jag satt ihop för klassen, dvs att minnas i vilken ordning rörelserna ska göras. Jag brukar rita en figur samt skriva asanans namn plus något stödord att tänka på (t ex ”Höfter parallella”, ”Böj ev på knäna” el dyl) vid varje rörelse. Allt detta har jag på ett papper. Men: som lärare befinner jag mig ju inte alltid i närheten av mina anteckningar, särskilt inte när jag går om kring i salen och justerar ställningar. Naturligtvis går jag själv igenom sekvensen (dvs jag gör hela sekvensen själv med alla asanor) ett antal gånger tillsammans med ev musik innan jag ska hålla klassen. Har ni erfarna yogalärare några ytterligare tips för att memorera yogasekvenser?

Tack på förhand, undrande läsare.

 

Hej Hej!

Först det tråkiga svaret, eller självklarheten, att det blir annorlunda med tid. Du kommer inte känna dig så beroende av din plan framöver utan kommer kanske ha ”stora drag” som du tänkt förmedla i klassen och bli mer flexibel på hur det kan variera, beroende på vem som är där, hur vibben i klassen känns osv.

Men – tills dess, några förslag…
*Du kan pröva att memorera klassen i delar. Tex: Uppvärmning 3 asanas, kolla sen dina anteckningar… Stående asanas 3-4 ställningar, kolla klassplanen igen osv genom hela klassen.
Denna approach funkar bäst för mig om jag har en väldigt specifik sekvens jag vill gå igenom där jag vill komma ihåg vissa ställningar jag antingen tycker är viktiga för vart vi är på väg med klassen, eller om jag är trött och ofokuserad.

*Att memorera klassen runt vissa stolpar. Ok, vi ska mot en asana som behöver öppna höfter t ex hanumanasana. Hela kroppen vill ha sitt så jag kommer växla höfter med att öppna resten av kroppen. Jag brukar ha ett par asanas jag tycker är bra för just hanumanasana redan i uppvärmningen, några i de stående ställningarna osv genom varje kategori av ställningar. (Exempel på kategorier av ställningar: uppvärmning, stående, inversioner, höftöppnare, bakåtböjar, framåtböjar och rotationer osv) I stående kanske jag har en prasarita padottanasana, en stående spagat och en utthita padanghustasana. Alla andra asanas i den stående sekvensen låter jag komma till mig i stunden men alltid med tanke på vart vi är på väg. Om det är svårt för dig att freestyla i början så kan du skriva ner dina ställningar i sekvensen men låta dig själva vara fri att låta dom komma i en ordning som verkar passa stunden bra.

* Ha din sekvenslapp på ett bra ställe i salen där du kan vara ofta och titta tills du känner dig mer säker, det är helt okej att titta på lappen ofta! Det visar bara att du har gjort ditt jobb och tar det på allvar som kommer förberedd 🙂

Stor kram och lycka till!

Previous articleBaliSpirit Festival – Sydostasiens främsta yoga, dans och musikfestival
Next articleYoga för nybörjare: Börja meditera