Hur är Sivanandas lärarutbildning i Indien?

Hej Leia!

Jag funderar på att gå en yogalärarkurs inom Sivananda yoga och undrar om ni har någon information som kan vara till hjälp innan jag anmäler mitt intresse?

Tack på förhand, Hälsningar //iwona

Hejsan,

Jag har gått Sivanandas en månadslånga lärarutbildning (ttc) och tyckte det var ok. Men om jag skulle rekommendera den eller inte beror lite på varför du vill gå den.

Jag tycker inte man är redo att lära ut yoga efter det. Så vill du jobba som yogalärare i Sverige skulle jag rekommendera en annan utbildning. Det var mycket som fattades, som anatomi och en förståelse för hur kroppen är uppbyggd, själva biomekaniken. Dessutom är det ofta väldigt stora klasser också, kanske 150 stycken eller mer. För mig personligen så passar inte riktigt den ”indiska approachen”, som man har inom Sivananda, i alla fall hos alla lärare som jag mött, men det finns säkert undantag och sivanandalärare som har massor av mer kunskap, ödmjukhet och förståelse än lärarna vi hade.

Jag har en ryggskada sedan 17 år tillbaka, vilket gör att jag brukar modifiera ställningarna ibland när de gör ont, men när jag eller någon annan frågade om något sådant fick vi alltid samma svar ”det är så vi gör i denna traditionen” . Den approachen passar inte mig. Även om en yogi sa att kobran är bra för ryggen, för hundra år sedan, så kanske det ändå finns saker som kan förfinas och förbättras så det passar oss, här och just nu. Vi i väst har ju också lite andra kroppar – genom andra vanor är de i Indien =) Som våra höfter, är ju ofta mycket stelare, då vi sitter lite oftare på stolar än va de gjorde för hundra år sedan och vår nacke är ju kanske inte lika stark, eftersom vi inte bär massa saker på huvudet! Så huvudstående, kanske inte är det bästa för en nybörjare som har en svag eller skadad nacke.

Inom vissa andra stilar, och utbildningar får man lära sig att titta på varje enskild individ, och på hur biomekaniken fungerar i varje ställning. Jag tycker läraren ska komma och hjälpa dig om du har ont, så att det känns bra för dig, att de ska ha tillräckligt med kunskap, kan förklara varför du har ont och vad du gör fel helt enkelt. Det är det som jag skulle rekommendera till någon som vill gå en lärarutbildning. Där man verkligen lär sig i grunden, för det är mycket att lära sig om man vill bli en bra lärare och hjälpa folk, inte bara visa hur en ställning görs enligt en bok.

Men är man nyfiken på att åka till Indien och lära sig yoga, kanske nybörjare eller bara vill lära sig lite mer om filosofin och göra yoga tillsammans med andra så är det klart en fantastisk upplevelse! Schemat är ganska tufft, från tidig morgon till kväll!

Lycka till!!!!!

Previous articleKan man försörja sig som yogalärare?
Next articleHollywood stjärnan Wesley Snipes lär ut yoga