Hon är Sveriges första certifierade Prana Flow Yogalärare

Mia Hasser Hozhona
-Att vara Sveriges första certifierade Prana Flow®-yogalärare känns otroligt roligt, säger Mia Hasser Hozhona som jobbar som yogalärare i Stockholm. Här berättar hon om sin första yogaklass, om yogans visdom och vad som gör en till en riktigt bra yogalärare.

För Mia är yogan vägen till fysisk, emotionell och själslig hälsa, dessutom en uråldrig förklaringsmodell till vad det innebär att vara människa. För varje dag hon praktiserar och studerar yoga känner hon sig lite mer fri att vara levande, spontan och kreativ, får mer tillgång till kärlek, skönhet, mod, ärlighet, ödmjukhet och glädje. Mia undervisar i Prana Flow® yoga, en av yoginin Shiva Rea utvecklad yogaform som är väldigt populär i USA och sprider sig över världen. Prana Flow® yoga öppnar med fullt spektrum kropp och själ för ett expanderat livsflöde, mer juice, mer liv. Yogisk visdom går hand i hand med flödande vinyasa, kreativ asana, och noggrannt komponerade soundtracks av musik till varje klass tema och behov.

Hur kom yogan i ditt liv?
Som nyfiket barn hittade jag en yogabok i mina föräldrars bokhylla. Jag hade ont halsen och provade ”lejonet” – att sträcka ut tunga, armar och fingrar, sittandes på knä. Mitt halsont gick över. Sen tog det många år, ända tills jag var i Indien. Där började jag spontant utöva någonting som jag så småningom förstod var asana.

Hur var din första yogaklass?
Det var en Iyengarklass i Lucknow, Indien med Anand Sagar. Det var fantastiskt. Och jobbigt! Det var där jag förstod att det var hatha yoga min kropp hade gjort av sig själv under ett par års tid. Jag blev fast direkt, fast samtidigt hade jag ett djupt motstånd i kroppen mot att öppna upp mina murar, blotta min sårbarhet och komma i kontakt med mig själv.

Hur har yogan påverkat ditt liv?
Yogan har påverkat precis allt! Den har gett mig självkänsla och sinnesro, den har gett mig fysisk och mental hälsa och en verktygslåda som jag kan plocka fram i alla livets sammanhang. Jag har fått en yogafamilj över hela världen och är en del av en fantastisk global tribe som alla brinner för samma sak.

Varför valde du att gå en yogalärarutbildning?
Det var ett kall jag hade burit på i många år, men varit för blyg och osäker för att ”kliva i”. När jag till slut var mogen hade jag praktiserat yoga i kanske 14 år i olika former. Jag hittade vinyasa flow yoga, som inkluderade djup tantrisk yogisk visdom, i New York och visste att jag hade hittat hem.

Om du fick lära ut en sak, en visdom, vad skulle det vara då?
Jag väljer en sutra från Vijnana Bhairava Tantra-skrifterna som jag undervisar utifrån. All vägledning och all kärlek vi söker finns i våra egna hjärtan. Yogan hjälper oss att öppna upp vägen dit, befriar oss ifrån att stå i vägen för oss själva. Sutra #26:

The One Who is at Play Everywhere said,

There is a place in the heart where everything meets.
Go there if you want to find me.
Mind, senses, soul, eternity, all are there.
Are you there?

Enter the bowl of vastness that is the heart.
Give yourself to it with total abandon.

Quiet ecstasy is there –
and a steady, regal sense of resting in a perfect spot.

Once you know the way
the nature of attention will call you
to return, again and again,
and be saturated with knowing,
“I belong here, I am at home here.”

Answer that call.

(Ur: The Radiance Sutras av Lorin Roche)


Nämn en fråga (och svar) som du ofta får från dina elever?

”Vad var det för underbar låt du spelade under klassen?” *skrattar*

Tips till nybörjare?
Gå runt och prova olika klasser, lärare och yogaformer tills du hittar ett sammanhang där du känner att du trivs. Nöj dig inte med ”fysisk yoga” – en bra yogalärare kan också förmedla en tanke för sinnet och hjärtat att arbeta med.

Läs mer på www.littlewing.se, www.shivarea.com och på facebookgruppen Stockholm Prana Flow Yoga

Previous articleOm Mokshananda svarar på frågor från Himalaya
Next articleFinns det någon åldersgräns för yoga?