Yogablogg Böcker, musik & film

Hemligheten att uppnå mer & göra mindre

– 80/20-regeln kan och bör alla använda i sitt dagliga liv. Det är en av de bästa metoderna för att hantera och övervinna det moderna livets påfrestningar. Den kan öka vår personliga effektivitet och lycka, säger författaren Richard Kochs som är aktuell med boken: 80/20 regeln – Hemligheten att uppnå mer med mindre.

Vad är 80/20-regeln?
Enligt den välkända 80/20-regeln, den så kallade Paretoprincipen, står cirka 20 procent av orsakerna för cirka 80 procent av verkan. Det betyder att 80 procent av det du presterar kommer från 20 procent av tiden du lägger ner. Ett bra exempel är att 80 procent av det som du presterar i ditt arbete kommer från 20 procent av den tid du använder, att 20 procent av ett företags produkter står för 80 procent av försäljningsvärdet, eller att du använder 20 procent av dina kläder 80 procent av tiden. Den kan hjälpa dig, företag, organisationer att uppnå mycket mer med betydligt mindre ansträngning. Enligt författaren Richard ska vi kunna bli mycket effektivare och även lyckligare genom att lära oss denna.

5 exempel på hur du kan tillämpa 80/20 regeln
– leta efter genvägen istället för att löpa hela loppet
– bara göra det som vi är bäst på och tycker bäst om att göra
– ta det lugnt, arbeta mindre och sikta mot ett begränsat antal mycket värdefulla mål
– göra det mest möjliga av de få ”lyckosamma tillfällen” i livet då vi är på toppen av vår kreativitet och framgångarna avlöser varandra.
– ta reda på inom varje viktigt område var 20 procents ansträngning kan leda till 80 procents avkastning (ja det är en del fokus på business i boken).

80/20-regeln på yogamattan
Funderar på hur jag kan använda mig av den på yogamattan. Är det bara 20 procent av det vi gör på yogamattan som ger det största resultatet? I så fall, vad skulle det kunna vara för dig? Är det Savasana och meditationen i slutet? Är det de där små sakerna som du älskar eller hatar men som du vet utmanar dig? För mig är det meditationen. Kanske är det också de där små stunderna av pauser i vardagen. Eller de där stunderna av total närvaro. Andningen.

Frågor att ställa sig
Vad finns det/vad gör du i ditt liv som ger det största resultatet?
Hur ser det ut på din yogamatta och i ditt yogaliv?
Hur kan 20 procents ansträngning leda till 80 procents avkastning i något av ditt livs alla områden här och nu?

Mer om boken
Boken är väldigt mastig och matig med information. Första delen handlar om själva regeln och hur man använder den. Den andra delen fokuserar på företagets framgångar. Del tre handlar om hur man kan arbeta mindre, tjäna mer och njuta mer. Det finns även ett kapitel som fokuserar på hur man blir lyckligare.

229 kr på adlibris.se

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version