Helande öar får kropp och själ av slappna av

Yoga på Kosteröarna– Här är platsen som får kroppen och själen att läka, säger Miriam Öhrn som tillsammans med Monica Ljungberg-Öhrn öppnat ett yogacenter på norra delen av Sydkoster, en halvtimmas båtresa från Strömstad.

Yogacentret är beläget på norra delen av Sydkoster, nära sundet som skiljer de båda öarna åt. Kosteröarna är snudd på bilfria och här råder tystnaden så när som på bruset från västerhavet.
– När människor kliver av båten på någon av bryggorna brukar de säga att de slappnar av helt naturligt. Öarnas atmosfär sänker sig över dem. Många sover ovanligt länge när de kommer ut hit, säger Miriam och skrattar. Hon berättar att detta är en plats där spänningar släpper och kroppen och själen ges tid att läka. Ateljén, som hon kallar sin yogastudio, ligger cirka femton minuters promenad från den närmaste bryggan. Knappt tio minuters cykelfärd. Kors och tvärs över ön finns utmärkta vandringsleder där man kan vandra i stillhet och lyssna på fågelsång och havets brus. Här finns även en marin nationalpark som är Sveriges enda i sitt slag.

Från dröm till verklighet
Monica och Miriam fick en vision av ateljén och trodde först det var omöjligt att förverkliga. Nu är drömmen verklighet. De ser även möjligheter att utveckla kursverksamheten. Idag arrangerar de ett flertal kurser: yoga, meditation, att skapa i lera och måla med akvarell. Alla är välkomna, gammal som ung, stel som smidig, erfaren som novis för att utforska nya aspekter eller för att fördjupa sina kunskaper.

Vacker vision för kropp och själ

– Vår vision är att skapa möjligheter för människor att komma till Kosteröarna när de är som vackrast och som mest välgörande för kropp och själ nämligen på våren och hösten. Vi vill sprida kunskap om hur du själv skapar hälsa och balans i din vardag, säger Miriam. Men det handlar inte bara om det fysiska utan hon berättar att tanken också är att hjälpa människor i sökandet på en resa in i själen. Alla har sin egen väg och vi vill erbjuda dig olika sätt och försöka nå djupare och finna mer av dig själv och din inneboende kraft, menar hon.

Till Ateljé Lövås

Previous articleDeltagare sökes till forskningsprojekt om yoga
Next articleNy yoga dvd med Rodney Yee