Så hanterar du vardagsstressen med yoga

Visst vore det härligt om livet utanför yogastudion såg lika lugnt och harmoniskt ut som när vi står där på mattan? För de flesta består vardagen av massa bestyr som kommer emellan. Här delar yogaläraren Elena von Dönhoff med sig av hur du med yogans hjälp kan njuta av livet mer fullt ut, både på och utanför mattan.

Hur får jag en yogisk vardag?
Det är lätt att känna sig lugn och harmonisk efter ett yogapass. Vi sträcker ut våra kroppar, bli rörlig och stark, rensar våra tankar och känner oss frisk. Men det är när du lämnar mattan som den riktiga yogan börjar. När du kommer hem, barnen bråkar och skriker, du måste handla, du ska hjälpa till med läxor, din man är på dåligt humör, högar med tvätt… eller när du kommer till jobbet, har deadlines, för många mejl att svara på, kollegor som tjatar… Yoga kan lära dig att lycka eller olycka inte beror på ”hur du har det” men mer på” hur du tar det”.

Elena von Dönhoff om yoga och vardagsstress3 saker som yogan kan lära dig

Träna tålamod
Ha en realistisk syn på livet. Acceptera att saker inte alltid händer så fort som du skulle önska. Acceptera att tiden går i sin egen takt och inte anpassar sig efter dina förväntningar. Bara för att något inte händer för dig just nu betyder inte att det aldrig händer! Slappna av, gör en sak i taget och ha mod att tåla väntan.

Var snäll
Det här är hjärtat av yogisk livsstil. Vart vi går i livet möter vi andra som inte är så snälla. Det är alltid lättare att vara elak och tala illa om dem, än visa vänlighet. Men elakhet är en ond cykel. Sluta gnälla, sluta skvallra, var lite snällare och mjukare även om (eller speciellt om) du tycker att dina medmänniskor inte är det. För din egen skull.

Praktisera både fysiskt och mentalt
I yoga handlar det aldrig om att vara perfekt. Allt är en pågående process, vissa dagar är bättre, andra dagar är sämre. Vi är alla människor. Enkelt sagt lär yoga oss att vi får det vi behöver för att växa. Det är som ett litet experiment i mindfulness där det inte finns något rätt eller fel – du lär dig vem du är, och det kan skifta beroende på vad som händer i ditt liv.

Hur hinner jag med yoga i vardagsstressen?
Det är alltid en prioriteringsfråga. Med övning lär yoga dig att skilja mellan det du verkligen vill och det som du tror är viktig, men som egentligen inte är det. Detta är en stor kunskap!

Yogaläraren Elena von DönhoffMina tips:
– Gör en prioriteringslista.
– Fråga dig vad du VERKLIGEN måste göra idag. Och vad är inte så akut.
– Gör dem sakerna som du verkligen MÅSTE göra och vänta med de som inte är så akuta.
– Ta TID. Ta tid för dig själv, för din familj, dina vänner, dina intressen.
– Lycka och glädje är något man väljer. Det samma gäller för tid.
Gör dessa 3 enkla yogaövningar varje dag!

Mer om Elena
Elena von Dönhoff är 43 år och bor med sin man och sina fyra barn på Lidingö i Stockholm. Där driver hon yogastudion CapeYoga. Elena är utbildad i Ashtanga Vinyasayoga, certifierad Kundalini- och Yin Yoga-lärare och basen i hennes yoga är att kombinera rörelse med mindfulness. Elena älskar bra musik till klasserna, meditation, filosofi, mytologi och mantra. För mer info se: www.capeyoga.se.

Fotograf: Juliana Wiklund.

Previous articleFörändra misslyckande & negativa tankar med yoga
Next articleTävlingen avslutad: Vinn yogamattornas Rolls-Royce