300 meter från havet och 1 kilometer från hamnen på ön Gili Air, bara en timme från Bali, Indonesien ligger yoga- och meditationscentret H20.

Yoga meditationscenter H20 Shala

Här finns yogaklasser, boende, utbildningar och retreats. Gili Air är en relativt lugn ö där inga motorfordon är tillåtna, det enda sätt att ta sig fram är via cykel, promenader och hästdroskor. Något som gör ön tystare och en stor kontrast till Bali.

Hästar på Gili Air är det enda färdmedlet
Jag kommer hit med en av snabbåtarna från Bali. Det är molnigt, det är regnperiod fortfarande och det märks. Himlen är grå och skurarna kommer med jämna mellanrum. En man berättar att det har varit uppehåll nästan en hel vecka. Det är ovanligt för att vara mars. Det regnar mycket under tiden när jag är där, så rekommenderar inte mars månad om du vill ha sol. Det mesta boendet består av bungalows utspridda längs stränderna (dock inte på stränderna)och när jag är där finns det även ett nybyggt hotell i hamnen med pool, men det är det enda.

Yoga och meditationscenter boende Gili airJag bor i ett rum med fyra sängar på ett yoga och meditationscenter som heter H20. Det kostar runt 70 kr per natt. Bokar in en dejt med ägaren Bindu. I juni 2010 kom han till Bali. Då hade han letat efter ett ställe att öppna ett yogacenter på i 6-7 år. När han kom till Gili Air visste han att han hade hittat rätt. Det var här han skulle stanna.
”I felt a nice vibration of contentment when I came here.”

Yoga och meditationscenter bungalows Gili airHan öppnade centret i maj 2011, då gick det inga snabb båtar hit. Det fanns inte möjlighet för nya ställen att få elektricitet heller. Nu kommer den från Lombok. Och nu finns det sex eller sju olika bolag som har snabbbåtar från Bali och hit. Det finn även en flygplats i Lombok. Han berättar att många människor kommer till Gili Air i början eller slutet på sin resa. De försöker resolve det som de vill förändra hemma. De flesta lämnar ön med mer wisdom in tune.

För Bindu har yogan hjälpt honom att klara av all stress och press som de flesta människor känner i sina liv. Och hitta en mer harmonisk och pieceful sätt att leva. I år har de haft sin första lärarutbildning och har två till bokade in i år.

H20 Yoga och meditationscenter på Gili Air
Det största fokus ligger på 5-8 dagars retreat. Det är också det som Bindu brinner mest för. Att se hur människor transformeras på den korta tiden. Han pratar om att det är många som kommer till ön för att hitta sig själva och fundera över livet. Att ön verkar vara en plats som drar hit många människor som söker förändring i livet. Förutom yoga och meditationer de även tai chi, qi gong och healing.

H20 Yoga och meditationscenter Gili AirSjälva yogacentret är byggt med vastu arkitektiska principer. Vastu betyder energi och det handlar om att skapa ett bra energiflöde mellan byggnader. Han säger att det är en äldre broder till Feng shui. Han tänker mycket på elementen för att maximera energin. Namnet H2O är ett tecken på det. Gili Air betyder just vattenön. Den kemiska symbolen påminner om att yogan är en vetenskap. Balans. Men vatten är ju också det som vi består av till 70 %. Och det vi vill göra är att hjälpa människor att återfinna, hitta tillbaka till sitt naturliga flow. Just nu kan de ta emot 13 gäster.

Yoga och meditationscenter Bindu Gili airNästa projekt är att bygga ut en ny shala, så att vi har plats att ta hit mer folk som vill hyra in sig, förhoppningsvis kommer den vara klar i slutet av året (2012). Tanken är att ha en yogaplats för drop in klasser och en annan för retreats och yogautbildningar.

Det hårdaste med allt är att det är ett stort commitment. Precis som vilket företag som helst. Ju mer centret växer desto mer tid krävs det att man lägger ner. Och det är mycket mer administration än vad jag hade tänkt mig. Det bästa överväger såklart det negativa. Titta där, säger han och pekar på havet.

Stranden Gili Air

Vågorna slår in över Chill Out, hans favorit restaurang på ön. Jag dricker en avocado och banana juice med chokladsås, han äter vegetariska vårrullar och indonesiskt te. Han säger att retreatsen är det som ger mest. Att se hur människor går från ovisshet till klarhet i sina liv. Och vad det är för förändringar som de behöver göra i sina liv. Det är ett härligt liv jag lever här!

Schema yoga och meditation H20 GIli AirSchema och priser
Drop in klasser varje morgon 10:00 och varje kväll 17:30. Bindu har hatha yoga och ibland har de gästlärare som oftast har vinyasa klasser Pris: 100.000 IND. Vilket är ca 70 kronor. Vill man gå fler klasser kan man även köpa kort vilket gör det billigare.

Så kan en retreat dag se ut:
05:00 Meditation till soluppgången
06:45-08:15 Asana yogaklass
08:30 Frukost
09:45-11:45 Connecting with the elements. Swimming, snorkeling. Meditation, observing.
11:45 Lunch
13:30 Frukt och te
14:00-16:00 Kreativa övningar, meditation, målning.
17:15-19:15 Meditation till solnedgången
19:30 Middag
20:30-21:00 Kvällsmeditation och diskussioner

Vill du veta mer?
Gå till h2oyogaandmeditation.com

Föregående artikelRaw chokladbräck med tranbär & paranötter
Nästa artikelDärför vill du ha en partner som gör yoga!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.