Grön smoothie av Victoria Boutenko

Den här smoothien ser väldigt grön ut, men den smakar frukt. Mer än hälften av hela mitt matintag de senaste månaderna har bestått av gröna smoothies. Jag har så mycket mer energi och klarhet att jag numera utesluter gröna juicer från min kost, skriver Victoria.
Här är ett av hennes favoritrecept: 4 mogna päron, 1 bukett persilja och 5 dl vatten. Mixa väl.

Fördelar med gröna smoothies

1. Gröna smoothies är väldigt näringsrika. Proportionen i dem är optimal för mänsklig konsumtion; runt 60% mogen ekologisk frukt mixad med runt 40% ekologiskt bladgrönt.

2. Gröna smoothies är väldigt lättsmälta. När de är välmixade så är de flesta cellerna i de gröna bladen och frukterna sönderslagna, vilket gör de värdefulla näringsämnena lättupptagliga för kroppen. Gröna smoothies börjar bokstavligen att absorberas redan i din mun.

3. Gröna smoothies är, i motsats till juice, komplett mat eftersom de innehåller fibrer. Att äta fibrer är viktigt för vårt utrensningssystem.

4. Gröna smoothies tillhör de mest tilltalande rätterna för människor i alla åldrar. Med en sammansättning av frukt och bladgrönt i proportionerna 60:40 så dominerar fruktsmaken, samtidigt som de gröna bladen balanserar fruktens sötma och ger en trevlig piff. Människor som äter en amerikansk genomsnittskost njuter av den gröna smoothiens smak. De blir ofta förvånade över att något så grönt kan smaka så gott.

5. En klorofyllmolekyl påminner mycket om en molekyl från mänskligt blod. Enligt dr Ann Wigmores läror så är det likvärdigt att konsumera klorofyll med att få en frisk blodtransfusion. Många människor, även de som har en raw food-diet, konsumerar inte tillräckligt med bladgrönt. Genom att dricka 5–7,5 dl grön smoothie om dagen så konsumerar du tillräckligt med bladgrönt för att ge näring åt din kropp, och alla de välgörande näringsämnena blir väl upptagna.

6. Gröna smoothies är enkla att göra, och snabbt att städa upp efter. Att göra juice är däremot tidskrävande, kladdigt och dyrt. Många människor ger upp sitt juicedrickande av dessa anledningar. Att tillreda en kanna grön smoothie tar mindre än 5 minuter, inklusive rengöring.

7. Gröna smoothies har visat sig vara mycket omtyckta av barn i alla åldrar, inklusive bebisar på sex månader och uppåt. Självklart måste du vara försiktig och långsamt öka mängden smoothies för att undvika matallergier.

8. När du konsumerar bladgrönt i form av gröna smoothies så reducerar du ditt intag av salt och oljor rejält.

9. Regelbunden konsumtion av gröna smoothies formar en god vana att äta bladgrönt. Efter några veckor av att dricka gröna smoothies så börjar människor att få sug efter och njuta av att äta mer bladgrönt. Att få i sig tillräckligt med bladgrönt är ofta ett problem för många människor, speciellt barn.

10. Färskt är alltid bäst, men gröna smoothies håller ändå i kyla i upp till tre dagar, vilket kan vara praktiskt på jobbet och när man reser.

Börja leka med gröna smoothies och upptäck all den glädje och de fördelar som detta underbara, delikata och näringsrika tillägg till din kost ger. Du hittar många fler häpnadsväckande fakta om gröna smoothies i min bok Grönt för livet. (Originalutgåvan Green for Life finns att köpa på www.rawfamily.com)

Nedan hittar du fem gröna smoothie-recept. De är endast grundläggande idéer för dina gröna kreationer. Känn dig fri att ersätta dessa ingredienser med dit eget val av bladgrönt och frukt. Njut!

Äpple-bladkål-citron

4 äpplen
Saften från 1/2 citron
5 bladkålsblad (grönkål är en sorts bladkål, övers. anm.)
5 dl vatten


Persika-spenat

6 persikor
2 nävar spenatblad
5 dl vatten

Mango-ogräs

2 mango
1 näve ätbart ogräs t ex målla, brännässlor, portlak etc
5 dl vatten

Jordgubb-banan-roman

5 dl jordgubbar
2 bananer
1/2 bukett romansallad
5 dl vatten

Päron-bladkål-mint

4 mogna päron
5 bladkålsblad (grönkål är en sorts bladkål, övers. anm.)
1/2 bukett pepparmynta
5 dl vatten

Läs mer i boken Grönt för livet.

Previous articleEn grön drink gör att du orkar mer
Next articleHanuman Jayanti Poornima ॐ♡ ☼