Goa Magic – en helt annan värld

Ashvem Beach, Goa.Det har snart gått en vecka, sedan jag åter satte på mig strumporna i flyget mot Arlanda, efter att ha varit barfota i två veckor på Goa. Det är ett liv, lätt att vänja sig vid i många avseenden, eller kanske snarare trots, många avseenden.

Det var min första resa till Indien. Första resan så långt bort, så lång tid på egen hand, utan min familj. För mig var detta minst lika mycket en inre resa som en resa över tid och gränser. Det är ändå 5 1/2 timmes tidsskillnad. Och en halv… Jag har aldrig hört talas om en tidsskillnad som tar hänsyn till halvtimmar.

Tänk att mötas av en värld som inte på något sätt liknar hemma. Ingenting att relatera till, allt är annorlunda. Jämförelser är likgiltiga, det är en helt ny ordning, ett helt annat uttryck man får förhålla sig till. Det tog några dagar, sedan var denna ordning alldeles naturlig. Livet fortskred i sitt alldeles rätta tempo.

Jag började se korna och hundarna som det mest självklara i gatorna, liksom kontrasterna i denna gamla portugisiska koloni. Med sagt var jag inte opåverkad av korruptionens olika ansikten som visade sig överallt. Livet på Goa, kommande som en västerlänning för att äta, bada och yoga i timmar varje dag är ljuvligt, efter en stund. Men på stranden ser man inte soporna längs gatorna, man ser inte trafiken och hör knappt tutorna. Här måste man hitta sina fickor av stillhet, och den får man bära med sig på skotrarna och i taxin, och på marknaden.

Och äntligen, kom jag till den omtalade Brahmani yoga, med shalorna i träden, i djungelns toppar. Vilken lycka att möta yogan på detta sätt, och låta sig omslutas av den så fullständigt. Här finns ljuvliga lärare med kunskap och inspiration som flödar. Aporna bor ovanför shalorna, liksom de exotiska fåglarna som sjunger för oss dagarna i ända. Äntligen fick jag mig en ordentlig Brahmani injektion. Vi yoga tillsammans, vi åt, vi hängde på stranden och skrattade och diskuterade livets gåtor om än inte så seriöst.

Å värmen och fruktjuicerna och god mat! Bortsett från den gravt förorenade luften var det som att leva i ett litet hälsoparadis. Tre timmars yoga varje dag, lunch på de mysigaste ställena, med wifi! Och havet vid fötterna. Det fanns tid för reflektion, för det inre mötet, för saknad av familjen hemma och längtan efter en färgsprakande framtid med lek och stillhet, i den andan jag lärde känna. Jag tar med mig hem, mötena, den inre resan, ny kunskap och inspiration, en Ganesh att ha vid ytterdörren, och recept till fruktjuicerna.

Med kärlek

Alexandra

Previous article5 tips för en modern yogisk livsstil
Next articleAndningsgurun: ”90% av befolkningen andas inte ordentligt”