https://www.youtube.com/watch?v=TnfrJLlZ5LI
Vad händer egentligen i kroppen när man övergår till att bara äta ekologisk mat? Coop gjorde en undersökning där de lät en vanlig svensk familj prova att enbart äta 100 % ekologiskt i två veckor och på den korta tiden kunde man se en tydlig skillnad i resultatet.
Hur gick undersökningen till?
Första veckan åt de vanlig mat och sedan enbart ekologiskt i två veckor. Alla familjemedlemmar lämnade dagligen urinprov för att mäta halterna av kemiska bekämpningsmedel i deras urin som sedan analyserades av IVL, Svenska Miljöinstitutet på olika bekämpningsmedel. Åtta av de tolv bekämpningsmedel som valdes ut hittades i familjen Palmbergs urin. Det var TCP, mepikvat, klormekvatklorid (CCC), 3-PBA, 3,5-DKA, 2,4-D, propamokarb och ETU. De förekommer i insektsmedel, svampmedel, ogräsmedel och tillväxtreglerande medel. Därefter åt de bara ekologisk mat och även nu togs urinprover varje dag.
Vad visade resultatet?
Redan efter några dagar hade halterna av bekämpningsmedel sjunkit dramatiskt. I många fall var de nere på noll.
Klipp från Nyhetsmorgon i TV4!
Ekologisk mat behöver inte bli dyrare än konventionell mat.
– Under dessa två veckor insåg vi att det är lätt att göra snabbmat hemma istället för att köpa på restaurang och tar man bort den köpta snabbmaten så blir det inte så mycket dyrare, säger Anette Palmberg, mamma i familjen.
Sex varor att börja prioritera ekologiska (som innehåller mkt bekämpningsmedel)
Bananer
Vindruvor
Mjölk
Kaffe
Kött
Potatis
Den här undersökningen har Coop gjort tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet.Läs mer om detta här