Friskare med ekologisk mat?
Tips & blandat

Friskare & giftfri med ekologisk mat?

https://www.youtube.com/watch?v=TnfrJLlZ5LI

Vad händer egentligen i kroppen när man övergår till att bara äta ekologisk mat? Coop gjorde en undersökning där de lät en vanlig svensk familj prova att enbart äta 100 % ekologiskt i två veckor
 och på den korta tiden kunde man se en tydlig skillnad i resultatet.

Hur gick undersökningen till?
Första veckan åt de vanlig mat och sedan enbart ekologiskt i två veckor. Alla familjemedlemmar lämnade dagligen urinprov för att mäta halterna av kemiska bekämpningsmedel i deras urin som sedan analyserades av IVL, Svenska Miljöinstitutet på olika bekämpningsmedel. Åtta av de tolv bekämpningsmedel som valdes ut hittades i familjen Palmbergs urin. Det var TCP, mepikvat, klormekvatklorid (CCC), 3-PBA, 3,5-DKA, 2,4-D, propamokarb och ETU. De förekommer i insektsmedel, svampmedel, ogräsmedel och tillväxtreglerande medel. Därefter åt de bara ekologisk mat och även nu togs urinprover varje dag.

Vad visade resultatet?
Redan efter några dagar hade halterna av bekämpningsmedel sjunkit dramatiskt. I många fall var de nere på noll.

Klipp från Nyhetsmorgon i TV4!

Ekologisk mat behöver inte bli dyrare än konventionell mat.
– Under dessa två veckor insåg vi att det är lätt att göra snabbmat hemma istället för att köpa på restaurang och  tar man bort den köpta snabbmaten så blir det inte så mycket dyrare, säger Anette Palmberg, mamma i familjen.

Sex varor att börja prioritera ekologiska (som innehåller mkt bekämpningsmedel)
Bananer
Vindruvor
Mjölk
Kaffe
Kött
Potatis

Den här undersökningen har Coop gjort tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet.Läs mer om detta här

Kommentarer inaktiverade för Friskare & giftfri med ekologisk mat?

Det är jag som driver denna bloggen. Yoga har funnits i mitt liv de senaste tio åren och kommer alltid vara en del av mitt liv. Min yogaresa började med en 2-årig lärarutbildning i kundaliniyoga, efter det vinyasa/poweryoga och sedan sivanandas utbildning i Indien, anusarayoga och nu senaste yin yoga. Har du några frågor eller tips maila mig gärna på leia@alltomyoga.se.