Nyheter

Frisk från anorexi med yoga

Mandella var den duktiga, ansvarsfulla storasystern. Men jakten på uppskattning drev henne in i anorexi och så långt som till en sluten psykiatrisk klinik. Idag säger hon att det var yogan som blev hennes räddning.

– Jag kände väl att jag alltid varit storasyster och ibland har det känts som folk har sett förbi att jag bara är ett barn utan istället sett mig som en extramamma och storasyster. Redan vid elva års ålder var jag den perfekta storasyster, ansvarsfull och klok. Jag trodde att det var det ända sättet för mig att få kärlek på, säger hon.
Till en början kände hon att hon styrde när hon började äta mindre men efter ett tag fick hon starka skuldkänslor varje gång hon ätit. – Det kändes som det var någon annan som bestämde hur jag skulle äta, säger Mandella.
Under det andra halvåret av sjukdomen rasade hon i vikt. Hon umgicks inte med kompisar längre och slutade vara social. Istället för att äta i skolan gick hon långa promenader.
Till slut gick hon in i väggen och det slutade med att hon las in på medicinsk avdelning i tio veckor. Eftersom Mandella även led av panikångest och ansågs självmordsbenägen blev hon sedan överflyttad till psykiatrisk avdelning.

Yogisk terapi gav värdefulla insikter
Efter några månader kom hon i kontakt med Göran Boll som jobbar med yoga och yogisk terapi.
Han började komma regelbundet till Mandella och han var den första som sa till henne att hon kommer att bli frisk i igen. Han hade ett yogiskt perspektiv på livet som han delade med sig av som inspirerade henne.
– Han fick mig att inse att det bara är jag som kan göra mig själv frisk. Jag hade bara längtat efter att de andra skulle ändra sig. Just att få den insikten var helt otrolig och gjorde att jag fick perspektiv på mig själv. Han lärde mig djupmeditationer där jag lärde mig att lyssna och fokusera inåt istället för utåt. Det var väl det som jag tyckte betydde mest och som jag kunde använda mig mest av, säger hon.

Ljusa drömmar om framtiden
Den yogiska terapin bestod av samtal och yoga. Mandella fick en inblick i det yogiska perspektivet på livet vilket inspirerade henne och gav insikter som har hjälpt henne i processen att bli frisk.
Det gjorde att hon långsamt blev bättre, även om det ibland var två steg fram och ett steg tillbaka.
Sommaren 2004 skrevs Mandella ut från psyket och sedan dess har hon haft kontinuerlig kontakt med sin yogalärare.
Idag är Mandella utbildad lärare i kundaliniyoga och har yoga för ungdomar. Hon anser att det är många unga som behöver någon som lyssnar och ser dem. I framtiden drömmer hon om att öppna ett eget behandlingshem för ungdomar med yoga som behandlingsform.

Ur ett yogiskt perspektiv formas man de första 3 åren av mamman, de följande fyra åren är det pappa som har mest inflytande och från 7 till 11 års ålder är det människor i omgivningen som formar och påverkar. Detta har man sedan med sig i bagaget och det kan påverka en under hela livet. Yoga kan vara till hjälp när man vill börja rensa upp i saker som finns kvar sedan barndomen.

(Artikeln i sin helhet finns publicerad i LEVA september 2006)

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version