Från stress & utbrändhet till balans & kraft med yoga

Yogaläraren Madeleine Wilhelmsson
Efter att ha levt ett stressigt liv under många år och alltid presterat på topp drev Madeleine Wilhelmsson sig själv in i väggen. För 9 år sedan kollapsade hon fullständigt. Vägen tillbaka var till en början lång och utan märkbara resultat, men förändrades drastiskt då hon kom i kontakt med MediYoga. Idag driver hon en yogastudio och hjälper andra människor att läka, må bra, stanna upp och våga lyssna till sig själva.
– Jag vill inspirera till att våga gå sin egen väg, det finns ingen som tackar dig för att du sliter ut dig själv, säger Madeleine. Här berättar hon mer om sin resa.

De allra första symptomen på utbrändhet

Madeleine är i grunden civilingenjör och kommer från Linköping. Det var egentligen under studierna som allting började. “Lite light”, som hon beskriver det. De första symptomen var att hon bröt ihop och började gråta. Lösningen blev piller för att kunna sova och efter några veckor fick hon tillbaka kraften och fortsatte leva på som vanligt. Ingen pratade om några livsstilsförändringar.
– Egentligen mådde jag ju inte speciellt bra, hade stark prestationsångest, var aldrig riktigt nöjd och hade svårt att slappna av.
När det blev dags att gå det sista år på utbildningen flyttade hon via ett stipendium till Los Angeles för att plugga på UCLA. Där var det inte bara studierna i fokus utan hon hade även internships och andra jobb vid sidan av. Den övriga tiden på dygnet var hektisk och hon reste och festade så fort hon hade en ledig stund. Mexiko, skidresor, Las Vegas… Det var roligt men slitigt.

 Madeleine kände hela tiden att hon var väldigt trött emellanåt.

Yogaläraren Madeleine Wilhelmsson i kamelen
En dag på väg till skolan blev hon påkörd av en bil. Hon landade på den stora Jeepen, bröt revbenen och slog i huvudet. Hon fick sy 30 stygn i pannan. På sjukhuset frågade de henne om hon ville bli sjukskriven men det ville hon absolut inte. Det hade hon ju inte tid med.
– Nu i efterhand kan jag se att bilolyckan var ett tecken, kanske från universum;) att jag borde lugna ner mig, men jag fortsatte mitt intensiva liv med studier, fester, jobb och resor.

Hämtad med ambulans i New York

När året var slut flyttade hon till New York med vänner och hittade jobb. Det hände mycket saker på kort tid. I samband med detta blev också två nära personer till Madeleine sjuka i cancer. Hon började känna sig allt tröttare, fick ångest och sov väldigt lite. Sedan kom panikattackerna.
– En gång när jag stressat sprang in till frisören för att klippa mig blev allt suddigt. Det slutade med att jag blev hämtad av en ambulans.
Då var hon bara 26-27 år. Hon förstod att saker och ting inte var som de skulle men visste inte varför. På akuten fick hon ”bara” ångestdämpande piller eftersom tanken var att hon skulle åka hem efter några månader.
– Någonstans inom mig visste jag att det inte var bra för mig att fortsätta leva som jag gjorde, men det struntade jag i. 
Hon skulle signa upp för ett nytt jobb som hon trodde var drömjobbet men det blev för mycket. En dag insåg hon att hon inte orkade ta jobbet och att hon var tvungen att åka hem till Sverige och ta tag i sitt liv. Det var inte det enklaste.

Madeleine Wilhelmsson
– Jag hade ont i nacken i sviterna av bilolyckan, kände mycket ångest och var het slutkörd. I Sverige kom jag i kontakt med en läkare som med facit i hand inte var bra för mig.
 Jag fick massor av piller och tre månader senare var jag sjukare än någonsin. Jag kände mig mycket skörare och hade fortfarande svårt att sova. Efter 3 månader med mediciner fick jag också problem med min sköldkörtel och jag insåg att alla dessa läkemedel inte kommer hjälpa mig framåt. Jag bestämde mig för att sluta med alla piller och söka andra vägar för att bli frisk.

Googlade på utbrändhet & Yoga

Madeleine provade allt från akupunktur till kroppsliga och alternativa behandlingar.
– Jag hade också tur och hittade en fantastisk sjukgymnast som kunde stötta mig i det som jag upplevde. Hon hade lång erfarenhet av att hjälpa personer med utmattning jag kände verkligen på djupet att hon förstod. Detta var början på vändningen.

Yogaläraren Madeleine Wilhelmsson

Jag orkade aldrig sitta vid datorn, men en dag bestämde jag mig för att kort Googla på ”utbrändhet” och ”yoga”. Jag hade provat yoga en gång när jag var 20 år gammal via en väninnans mamma som var yogalärare och jag kom ihåg att jag tyckte det var skönt och intressant. Vid det här laget hade jag också förstått att jag var utmattad även om jag nog inte hade accepterat det fullt ut. Jag hittade en helgkurs i Medicinsk yoga mot stress och utbrändhet med Elisabeth Engqvist.

Yoga och andning gav resultat

Jag kommer ihåg att jag var orolig för att jag inte skulle orka vara där alla timmar, men jag gick trots allt dit. På yogakursen var många utmattade och i dåligt skick. Vissa fick ligga på 10 yogamattor för de hade så ont i kroppen. Sedan ägnade vi ett par timmar åt att lära oss andas och jag kände direkt att NU kommer jag bli bra och jag insåg att jag inte hade andats ordentligt på många år. Vi fick lära oss ett yogaprogram som vi skulle göra varje dag hemma i minst 3 månader. Jag gjorde mina yogaövningar varje dag i säkert ett år, jag hade inget att förlora.
Yogan gav relativt snabba resultat och på bara några veckor fungerade min hjärna betydligt bättre igen.
– Det slutade ringa i öronen, jag orkade läsa lite mer, var inte lika ljudkänslig, ångesten minskade och jag fick tillbaka energin. Det var ingen ”quick fix” men för första gången gick det i alla fall uppåt. Jag fortsatte steg 2 och 3 på yogakursen.

Instruktörsutbildning i MediYoga

När de här verktygen fungerade så bra ville hon lära sig mer och tog beslutet att utbilda sig till instruktör i MediYoga.
– Jag ville absolut dela med mig av de här kraftfulla verktygen till andra. För mig är det helt uppenbart att man kan använda yogan som medicin, en bra medicin, där du läker på djupet, får möta dig själv och slipper hemska biverkningar. Yogan stärker också kroppens egen självläkning och arbetar med orsaker till problem inte bara symtom vilket jag upplevde att man gjorde på många ställen inom vården då.
Idag mår jag väldigt bra och yogan har blivit en rutin att leva med. Min sköldkörtel är i balans utan mediciner och många läkare har frågat mig hur detta kommer sig. Jag hade fått veta av flera läkare att jag skulle behöva ta medicin resten av livet.

Madeleine Wilhelmsson driver yogastudion YogaMana i Stockholm

Balans och kraft med YogaMana

Idag är hon terapeut i MediYoga och driver sin egen yogastudio YogaMana på Danderydsgatan 2 nära Humlegården på Östermalm i Stockholm. YogaMana har hon haft i 5 år och studion tog hon över för snart 2 år sedan. YogaMana betyder ”att skapa balans i sinnet”. Ordet ”Mana” betyder också kraft.
Jag vill hjälpa dem som kommer till mig att komma i kontakt med sin inre kraft så att de kan leva på riktigt och uppnå allt det som de drömmer om. Kraften finns där även när du känner dig trött, men om du vågar ta ett steg och leva närmare din unika livsuppgift eller ”purpose” då får man automatiskt hjälp av universum. Det kan låta flummigt, men det funkar väldigt bra. Energin flödar och allt går så mycket enklare. Det har yogan lärt mig. Det är inget fel i att prestera, jag älskar resultat, framförallt när de kommer från hjärtat, MEN det är viktigt att kunna välja när man vill prestera och när man vill slappna av. Det finns inget viktigare än att må bra!

Yogastudion YogaMana

Härhittar du lugna och terapeutiska yogaformer som alla kan göra. MediYoga är basen men det erbjuder också yogaformer såsom mindful yinyoga, hormonyoga, terapeutisk hatha, restorative yoga (kuddyoga), mindfulness- och meditationsskola, workshops med olika teman såsom stress och utbrändhet, gongbad, inspirationsföreläsningar mm. De jobbar också med enskilda yogasessioner, yogaretreats, pyskosyntesterapi, medicinsk massage och yoga på arbetsplatser.
Hemsida: yogamana.se
Facebook: Yogamana Stockholm
Instagram: yogamanastockholm

Mer lästips om MediYoga & utbrändhet

(MediYoga hette tidigare Medicinsk Yoga):
Medicinsk Yoga sänker blodtrycket – 1000 skåningar deltar i Svensk forskning
Medicinsk yoga är bästa medicinen mot ryggvärk
Utbrändheten är det bästa som hänt mig
Yoga har räddat livet på mig

Previous articleVeckans yogalärare: Beata Alness
Next articleIntervju med Yogaläraren Karl Straub