”Jag sökte desperat efter ett sätt att läka mig själv”

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Cat Kabira Fotograf: Cynthia Sciberras
Cat Kabira. Fotograf: Cynthia Sciberras

Yogaläraren Cat Kabira föddes för tidigt och på grund av det har hon haft många problem med sin hälsa. En tuff tonårstid med familjeproblem, depressioner, självmordstankar samt drog- och alkoholmissbruk gjorde att hon till slut hittade meditation och yoga.
– Skiftet kom nästan över en natt, från att ha varit deprimerad, anorektisk, bulimisk och beroende av olika substanser, kunde jag helt plötsligt njuta av att bara sitta och känna mitt eget andetag, säger hon.

Cat Kabira är ursprungligen från den amerikanska östkusten men just nu bor hon på Bali och har spenderat de senaste tio åren med att undervisa yoga runt i hela världen. I september kommer hon till Sverige och håller yogaretreat.

Hur upptäckte du Yogan?
– Efter ett par veckor av meditationsträning kom jag till en yogaklass. Även om jag inte gillade övningarna eller läraren – och faktumet att jag var så otroligt bortkopplad från min kropp – så gillade jag alla vilostunder och savasana på slutet. Det var under dessa stunder på mattan, och speciellt under savasana, som jag började känna hur det vibrerade i kroppen. Det kändes magiskt. Jag undrade hela tiden om det var min kropp som höll på att läka sig själv och återfå sin balans. Jag tror att jag djupt inom mig desperat sökte efter ett sätt att läka mig själv, och behövde en teknik som gav mig kraft och som inte involverade tankarna.

”Jag vet hur det känns att vara helt förvirrad, frånkopplad, arg, rädd, otroligt ledsen och att verkligen ha fått kämpa. Jag vet hur det känns att inte känna och att vara helt ogrundad och bortkopplad från kroppen. Bara att vara i min kropp var en otrolig utmaning i början, för att inte nämna alla asanas.”

Vad betyder Yogan för dig?
– För mig är yoga en kärleksaffär. Det är ett åtagande man gör till sig själv – att vara sann mot sig själv. Men vad betyder det egentligen? Hur frigör vi oss själva från gamla trossystem, våra föräldrar eller förfäders ideologier, vår kultur, och vårt gemensamma medvetande? Det handlar om att upptäcka hur otroligt kraftfulla vi är i oss själva – och vad vi har förmågan att åstadkomma i våra liv och i våra kroppar….och att det är så stort att vi har svårt att ens föreställa oss det. Samtidigt är det en träning i att överlämna sig själv, att våga släppa taget.

”Nu när jag blir äldre uppskattar jag verkligen yogan eftersom den gett mig inte bara verktyg för att vara närvarande, ta hand om mig själv och lyssna till mig själv på så många olika plan – men framför allt för att den hjälpt mig att hantera de stora utmaningarna som livet ger oss. Hur vi kan möta det oändliga mysteriet som vi alla är en del av.”

Du leder lärarutbildningar, retreats och workshops världen över. Vad känner du är unikt med det du lär ut och hur du lär ut det?
– Jag tror att det jag erbjuder hänger ihop med anledningen till varför yoga och meditation blev så viktigt för mig. Jag älskar förmågan att kunna känna sin egen kropp och att uppleva själv vad som behöver läkning och balansering. Jag älskar att vi har vår egen inre kompass, och att kroppen berättar för oss vad vi behöver, vad vi behöver släppa, och vad som verkligen hjälper oss att fatta våra egna klara beslut. Så yogan som jag undervisar handlar huvudsakligen om att lära eleverna att grunda sig, bli närvarande, att själva se vad som är viktigt för dem och uppleva hur de kan läka sig själva.

”Jag undervisar en intressant mix av dynamisk och intensiv asana eftersom jag verkligen älskar elden. Jag älskar styrkan i kroppen och den otroliga detaljerade anatomin som kroppen bär på. Men jag gillar också att lära eleverna om det energetiska flödet i kroppen, och hur de kan lära sig att lyssna till sig själva på ett shamanskt sätt. Allt vi behöver göra är att vända oss inåt, lyssna, och visdomen kommer till oss när vi är redo.”

Och sist men inte minst…..vad inspirerar dig?
– På senare tid har de varit de enklare sakerna – som att vara med människor som jag älskar. Att se på stjärnhimlen. Jag älskar hur de enkla sakerna gör mig full av förundran. Jag älskar allt som berör mig på djupet – alltifrån en perfekt orange apelsin som jag plockar direkt från trädet, till att surfa en riktigt skön våg. Jag älskar musik – att spela, sjunga och dansa är alltid den bästa medicinen för allt! Jag älskar känslan klockan fem på eftermiddagen, hur luften känns, hur ljuset ser ut, och känslan i min kropp av allt som jag uppnådde, kände och såg under dagen. Jag älskar att vara i naturen. Jag älskar eldar, att sova utomhus och jag älskar fysiska utmaningar.

Läs mer om retreatet i Spanien eller om retreatet i Sverige i vår yogakalender.

catkabira.com
valledevida.com (spanien)
shambalagatherings.com (sverige)[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous articleRoliga variationer av bakasana att testa
Next articleFira med nyttig raw smörgåstårta