Hej Erik,

Jag ska göra en fotoperation om en vecka. De ska operera min snedställda stortå (hallux valgus) och de kommer skapa en fraktur i stortåleden i höjd med hålfoten och fixera med skruvar för att rakställa tån.
Jag har tränat ashtangayoga länge och vill under min konvalecens hålla igång med yogan på något vis. Har ni några bra tips på övningar eller något program jag kan använda mig av som rehabträning?
Min rörlighet i stortåleden kommer vara begränsad under långtid och jag vill gärna kunna träna på rätt sätt så att jag kan få tillbaka rörligheten igen.

Med vänliga hälsningar
Hanna

 

Hej Hanna,
Vad gäller träningsprogrammet är kontakt med en sjukgymnast A och O. Nyckeln är ofta att pusha lagom, att anstränga sig rejält utan att gå över gränsen till vad som är skadligt. Rörlighetsträning ska tänja på gränsen, men inte göra sönder något. Det är en oerhört delikat balans. När du kan göra vad vet en bra sjukgymnast. Nöj dig inte med vem som helst, utan gärna någon från en idrottsinriktad klinik. Även många av dessa jobbar med landstingets taxa.

Du kan väldigt tidigt börja göra alla stående asana där hela din fot är i marken. Vad gäller de övningar där du är på halvtå eller tå, kan det dröja. När du sedan får lov för din sjukgymnast att flexa tårna, rekommenderar jag att du gör det mycket noggrant och med stortån vinklad rakt framåt, alltså inte åt sidan. Ett sätt kan vara detta: Sitt på knä, med fötterna lyfta och fingertopparna i, lite framåtlutad, som att du gjorde dig redo för att långsamt sätta ner fötterna. Placera sedan stortårna lätt i marken. Med tårna i, flytta på resten av foten och benen tills stortån är vinklad helt i alignment, rätt linjering. Rulla sedan försiktigt ner mot halvtå, med hela främre trampdynan i. Ta inte i för hårt.

Slutligen vill jag uppmuntra dig att tänka över varför du praktiserar. Vissa övningar kanske aldrig kommer vara bra för din fot, det är svårt att veta. Gör ditt bästa för rehabilitering, men vad resultatet blir är svårt att veta. Som Krishna säger till Arjuna i Bhavagad Gita:

You have the right to your actions, but not to your actions’ fruits.”

Tänk också över vad det är du är ute efter med din utövning. Vill du bli bra på asana? Eller vill du må så som du tror att du kommer att må om du blir duktig på asana?

Shri!

Föregående artikelDeva Premal & Mitens nya skiva A deeper light förvånar med reggaetoner
Nästa artikelGratis yoga i slottsskogen i Göteborg hela maj och juni