Frågor & Svar Fråga läkaren

Fråga läkaren: Kan jag börja yoga trots mina skador?

Hej!

Jag har länge velat prova på yoga, men dragit mig för det. Har haft en krossad knäskål, öppen lårbensfraktur och har artrosförändringar i knät. Kan inte böja och sträcka ut benet till fullo, samt har stela leder och en besvärlig muskel i höften efter en gammal operation (de flyttade på muskeln för att ta ben och sätta i benet för snabbare läkning) – men jag undrar om yoga skulle kunna vara till hjälp för detta? Eller är det en ren önskedröm att tro att jag ens kommer klara av hälften av övningarna under ett yogapass?

Har ingen större koll på vad det finns för varianter av yoga, men läst lite om bikramyoga – yoga i 40 graders värme – vilket sägs vara bra för lederna. Vore detta något som skulle passa en vandrande pinne som mig? Är ju ung, men känner mig 10 gånger äldre i kroppen på grund av stelheten.

Mvh Mirja

 

Hej Mirja,

Yoga är fantastiskt, men efter skador ersätter den inte kontakt med en sjukgymnast. Yoga är ett näst intill oöverträffat sätt att lära känna sin egen kropp, och kan göra dig starkare och rörligare. Dessutom kan den vara rolig, och göra dig lugnare.

Jag rekommenderar inte i första hand yogalektioner i grupp eftersom du har vissa begränsningar i kroppen. Börja gärna med någon eller några privatlektioner i yoga. Antingen när du hittat en studio eller lärare som du tycker om, eller redan innan du prövar lektion i grupp. Då kan du lära dig varianter av varje övning och ställning, och därefter göra dessa under kommande klasser.

Just Bikramyoga, och vissa former av Hotyoga är yogaformer med förutbestämda serier. I ditt fall kan det kanske vara en fördel. Du kan nog snabbt lära dig precis vilka varianter av ställningarna som är bra för din kropp, och kan åter delta på klasser i grupp. En annan yogaform med förutbestämd sekvens är Ashtanga Vinyasa, den sker inte i 40 graders värme. Jag vet inte hur det står med Bikram- och Ashtangalärarna där du bor, och om de har några stora kunskaper om anatomi och yoga efter skador. Jag gissar dock att det är olika från lärare till lärare.

Vad gäller värmen så upplever många att kroppen känns mjukare, nästan som en smörjande effekt. Jag har dock gjort en litteratursökning, och inte hittat några bevis för några sådana effekter i muskler eller leder. Vissa blir också väldigt trötta av värmen, och kan inte uppehålla rätt koncentration. Då tappar man lätt anspänningen i de stabiliserande musklerna som behövs för att yogan ska vara hälsosam och uppbyggande. Pröva och se om det fungerar för dig!

Slutligen vill jag som vanligt rekommendera Iyengaryoga. Iyengarlärare är metodiska och har mycket utbildning i teknik och anatomi.

Jag hoppas att du hittar lärare som du tycker om och som kan ge privatlektioner.

Lycka till!

Exit mobile version