Första gången jag provade bikramyoga

Första gången jag provade bikramyoga. Foto: iStock_© JuanmoninoFörsta gången jag deltog i en bikramyogaklass var i Amsterdam. Det var inte alls så roligt som jag hade hoppats. Även om jag hade gjort yoga i många år blev jag snurrig så fort jag försökte resa mig upp. 

Många som testar bikramyoga har svårt för den 40 gradiga värmen de första gångerna, och de brukar säga att det tar några gånger för kroppen att vänja sig. Det gjorde det för mig också.  Första klassen var ingen hit. Efter knappt tio minuter kände jag mig snurrig och fick sätta mig ner och andas. Efter en stunds vila försökte jag resa mig upp men blev yr och det kändes som att jag skulle svimma. Jag satte mig på knäna som läraren sa åt mig att göra. Här stannade jag under större delen av yogaklassen. Det var jobbigt, inte bara fysiskt utan  även psykiskt att brottas med att bara sitta där.  Mitt sinne ville såklart agera, prestera och röra på mig. För mitt ego ansåg att det var det enda sättet att få ut något av klassen.

Ljus och speglar i yogasalen

Många yogasalar är mysiga. Ofta är ljuset dimmat, det finns inga speglar utan tända ljus och lite rökelse. Bikramyoga är annorlunda.  De olika studios som jag besökt har haft lysrör i taket och speglar från topp till tå. De säger att speglarna är till för att man ska kunna hålla koncentrationen  och för att man ska se hur man själv ser ut. Det ger ytterligare en utmaning, att inte döma dig själv utan se på dig själv och dina positioner med kärlek.

3 tips för dig som ska prova bikram yoga:

  • Yogasalen kommer vara varm och du kommer bli dyngsur.  Ha så lite kläder så möjligt på dig och sådant som är ok blött, dvs inte stora byxor eller tröjor (vissa har badkläder). Du kommer förmodligen bli så varm att du inte bryr dig om hur du ser ut.
  • Drick mycket vatten. Gärna redan kvällen innan och samma dag, dock inte precis innan passet.
  • Döm inte dig själv utan försök ge kärlek till dig själv, oavsett hur du ser ut i spegeln.
  • Ta med en handduk, eller två (vissa ställen erbjuder dig att låna gratis och på andra ställen får du hyra). Detsamma gäller med yogamatta.
Previous articleToalettyoga – så får du igång magen
Next articleBikram yoga i Malmö