Smörgåstårtan är fortfarande en favorit för många svenskar. Vad sägs om en helt vegansk smörgåstårta utan mjölkprodukter och bröd? Här har du recept på Vildas favorit. Vilda driver caféet Kiviks Lilla Råa och webshopen Råvarubutiken.
Ingredienser till ”brödet”:
4 zucchini, skalade
4 kg morot, riven
1 l groddat bovete
4 dl groddade solrosfrön
2 dl malda linfrön
2 dl blötlagda mandlar
0,5 dl lökpulver
Gör så här:
Kör ingredienserna i matberedare tills du får en jämn deg. Sprid ut degen på 3 torkugnsplåtspapper (gör det gärna tunt, om det blir mycket smet över, för över på nästa plåt) och låt torka i 5 timmar. Vänd brödet och skala sakta av plåtpappret. Låt torka ytterligare 5 timmar.
Ingredienser till fyllningen:
5 dl cashewnötter
1 dl citronsaft
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
2 dl vatten
2 dl hackad gräslök
Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom vitlök och gräslök till en jämn smet. släng i vitlöken och mixa lätt igen. Häll i gräslöken och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser blomkålsröra:
1 blomkålshuvud, hackat
3 avokado
1 dl citron
Färskmald svartpeppar
Svart salt
Gör så här:
Kör blomkålen i matberedare tills den har en risliknande storlek. Häll i resterande ingredienser och pulsa tills avokadon är någorlunda mosad.
Ingredienser zucchinilager:
3 zucchini, delad på 2 och sedan skivad
4 msk olivolja
4 msk citron
4 msk shoyu/tamari
Gör så här:
Blanda Shoyu/ tamari, citron och olja. Häll i zucchinimånhalvorna. Ställ in i torkugnen tillsammans med brödet på sluttampen (låt stå högst 1 timme).
Ingredienser ”räkor”:
4 dl cashewnötter, blötlagda 1 timme (eller mer)
2 msk shouy/tamari
lite Cayennepeppar
Gör så här:
Häll av blötläggningsvattnet. Blanda i shoyu/tamari och rör om med cayennepeppar.
Ingredienser topping:
2 finhackade rödlökar
15 fint skivade rädisor
1 stor näve dill
1 skivad citron
2 klyftade tomater
”räkor” (se ovan)
Gör så här:
Varva bröd med zucchinihalvor, bröd, blomkålsröra, bröd, majonnäs och topping.
Servera den på fat med Salladsblad omkring. Utan salladen blir den lite väl mäktig säger Vilda.