Home Frågor & Svar Blandade frågor Finns det någon åldersgräns för yoga?

Finns det någon åldersgräns för yoga?

Hej Mandella,

Jag undrar om yogan har någon åldersgräns? Har nämligen hört att man måste vara 16 år innan man kan börja utöva yoga. Om det stämmer undrar jag varför inte 13-15 åringar kan göra det? Finns det några speciella regler eller något att som man ska tänka på?

Tack på förhand, undrande Läsare

Hej,

Yoga har absolut inga åldersgränser. Däremot kan den undervisas olika för barn och ungdomar då vi i yngre ålder kan behöva något annorlunda kanaler för att kunna ta till oss effekten av yoga. För mindre barn görs vanligtvis yoga i form av sagor där varje rörelse får en speciell betydelse i sagan.

Vad gäller lite äldre barn och yngre tonåringar så är yogaundervisningen ofta utformad så att passen har ett särskilt fokus på att stabilisera och lugna, mer än att öppna och frigöra. Detta för att de omfattande förändringar och utvecklingar som är på gång i ungdomen såväl fysiskt, mentalt och emotionellt är i behov av stabilitet och förmågan att ta de vindar som livet i denna ålder kan börja att innebära. Att i detta även blanda in en dos med lekfullhet och humor brukar dessutom vara till nytta.