Home Yogablogg Böcker, musik & film Filmen Kumaré – en sann historia om en fejkad guru

Filmen Kumaré – en sann historia om en fejkad guru

Kumaré är en amerikansk dokumentärfilm från 2011 regisserad av Vikram Gandhi. Från tidig ålder ifrågasatte han betydelsen av religion och andlighet. Som ung vuxen mötte han gurus som påstod sig vara på ett högre andligt plan. När han började filma dessa gurus för en dokumentär, upptäckte han att de var inte mer andliga än någon annan. Om han kunde hitta på och skapa en egen guru, skulle det inte bevisa att andliga autenticitet bara är illusioner som vi själva skapar?

För att bevisa detta, beslutar Vikram att förvandla sig till en av dem: Sri Kumaré, en guru. Han låter håret och skägget växa, införskaffar klockor och visselpipor från indiska mystiker, lägger till en indisk accent, och förvandlar sig till den vise indiska Gurun Kumaré. Sen reser Kumaré till Arizona för att sprida sin påhittade filosofi och få uppriktiga anhängare. I slutet av filmen visar han sitt sanna jag, och avslöjar för sina anhängare vem han är och vad han har gjort för att få de att inse att de är sin egen mästare.

Såg denna filmen igår här på Bali och Vikram var själv här och svarade på frågor efter filmen. Klart sevärd film för dig som är intresserad av gurus, yoga och religoner.
IMDb gav filmen 7.0.
Titta på trailern