Fighting Stress – Rewiews of meditation research

Kropp och själ i ett.

Författarteamet har tre saker gemensamt: mångårig erfarenhet av daglig meditation, hemvist i Norden, gedigen akademisk bakgrund i medicin resp naturvetenskap och därmed erfarenhet av att värdera vetenskapliga studier. Alltså varken mys eller mystik, här är det järnkoll på hjärnvågorna (EEG), anspänningen kring nacken (EMG), hjärtat (EKG), mjölksyran, syreupptagningen, hud-sältan (galvaniskt hudmotstånd), hormonnivåerna, ja t o m bågskyttars träffsäkerhet. Mindre än en metastudie men mer än ett kort sammandrag. 150 sidor för inte minst vårdyrken, träning och hälsa, yoga och meditation.  

Många som mediterat regelbundet i några år har subjektivt upplevt en rad intressanta effekter, och visst kan det kännas uppmuntrande när tunga vetenskapliga tidskrifter rentav håller med.

Så, för den som någon gång tvivlat på sina egna intryck: Ja, meditationens positiva effekter är både kortsiktiga (under passet och strax efter) och långsiktiga (efter några års daglig utövning). Och ja, även de kortsiktiga effekterna blir starkare när de långsiktiga börjat uppträda. Den direkta känslan/upplevelsen under passet, av flyt eller motstånd, saknar däremot betydelse för effekterna. Det är klokare att ”känna efter” efteråt, och hur man fungerar resten av dagen. 

Boken går igenom kroppens och sinnets reaktioner (men ifrågasätter ändå en sådan tudelning). I jämförelser mellan olika meditationsformer skiljer den på riktad koncentration som utesluter allt annat ur sinnet, kontra ett öppet förhållningssätt som inte stoppar tankeströmmen med viljan utan påverkar den endast indirekt genom meditationstekniken. Det gav mig en nyttig påminnelse om att lägga märke till vad det är som pågår i sinnet under ett pass, även om jag kan ana ett hårklyveriproblem för forskare framöver typ: ska Zen in i två fack, Soto-zen in i det ”indirekta” och vissa Rinzai-skolor in i det ”koncentrerade”, och vart ska skolor som kombinerar, osv…

Tonen är nykter, resonerande, utan alltför mycket reklam för den egna varan (Acem), läsaren vägleds genom olika experiments och studiers uppläggning, styrkor, resp svagheter, indikationer och bevis hålls isär. Inget ont om andra, men klasskillnaden mot löpsedlar eller glammiga TV-inslag slog mig i ögonen.

För alla som nyss börjat att meditera regelbundet, utan att vara särskilt religiösa, hjälper boken dessutom att hålla motivationens låga vid liv i höstmörkret.

Köpt på www.Amazon.co.uk (finns ej på Amazon.com)

On-line utdrag gratis (utan Log-in) på http://acem.com.acem.no/acem_sites/acem_com/books_cds/fighting_stress_reviews_of_meditation_research

Previous articleYogan gör mig till en bättre projektledare
Next articleHur kan jag undvika skador i yogan?