Feelgood i yogisk miljö av Fredrik Frängsmyr

0
4
Feelgood i yogisk miljö av Fredrik Frängsmyr
Yogaupproren är en feelgood i yogisk miljö av Fredrik Frängsmyr
Att skriva om yoga fick Fredrik Frängsmyr att själv börja yoga
Att skriva om yoga fick Fredrik Frängsmyr att själv börja yoga

I boken Yogaupproren av Fredrik Frängsmyr står yogamiljön i fokus. Att skriva om yoga gjorde också att han själv började yoga dagligen. – ”Så fort jag vaknar vill jag börja yoga”, säger Fredrik som här berättar mer om sin bok, om hur den är inspirerad av verkliga händelser, om sitt skrivande och mycket mer. 

Varför valde du yoga som bakgrund för boken?

Det var flera orsaker faktiskt. Mest för kontrastens skull, historien handlar om en konflikt som börjar ganska liten men som snabbt växer sig orimligt stor och eftersom yoga oftast ses som något vänligt och fridfullt blir allt karaktärerna gör mot varandra i den här konflikten extra tydligt.

Yogaupprorens handling: 

Stella tränat med den gamla mästaren Linnea så länge hon kan minnas. De lever båda två för att yoga och Stella är den självklara efterträdaren att ta över Linneas lära när det är dags, eller det vill säga, hon var den självklara efterträdaren tills hon tog med sig Vincent dit för ett prova-på-pass. Vincents intensiva jakt på ett bättre liv krockar med Stellas vilja att fortsätta driva studion och när Linnea olyckligt dör av ett alltför starkt te blir Vincent rasande. Han klandrar Stella och startar den konkurrerande yogastudion AyurVincents tvärs över gatan. Det startar en kamp dem emellan som eskalerar ända tills hela staden… eller länet… eller, ja rent av hela landet har skakats om.

Hur mycket i boken bygger på verkliga händelser?

Haha, ja, mer än man kan tro när man läser den faktiskt. Historien är väldigt överdriven, nästan i formen av en skröna, så det är nog lätt att tro att allt ska vara påhittat men grunden till historien kommer ifrån att min fru drev ett co-working office med tillhörande yogastudio. Det var flera instruktörer som hyrde in sig där och jag blev ofta överraskad över hur mycket drama det var mellan vissa av dem. Det var faktiskt så jag kom på att boken skulle utspela sig i yogavärlden. Jag hade börjat på en historia om en konflikt som växte och fick eget liv när jag hörde ett upprört telefonsamtal mellan min fru och en av instruktörerna. Jag tror att det handlade om att någon hade ”stulit” elever från hon som ringde.

Lustigt, svarade jag. Man får ju för sig att människor som tränar sig i medvetenhet och närvaro inte ska bete sig som oss andra… och där någonstans tittade jag ner på min dator. Wow, vänta lite. Det här var precis det jag letade efter till min bok. Det där intrycket många har av att bara för att man yogar så ska man inte brottas med alla små problem som vi alla brottas med. Därifrån tog allt en helt ny riktning och jag skrev Yogaupproren som ett svar på den händelsen.

Du skojar en hel del med yoga i boken, är du inte rädd att det ska kännas respektlöst mot de som faktiskt älskar yoga?

Inte alls. Tvärtom, jag ser det mer som en hyllning till yoga. Det är ofta väldigt spännande människor som väljer att yoga och ok, jag drar dem kanske till sin spets i vissa fall i boken, men jag har alltid kopplat ihop yoga med att roliga saker händer så jag ville förmedla hur roligt jag tycker att det är. Det har alltid hänt skojiga saker när jag yogat. Min första kontakt med yoga någonsin var till exempel ett pass i Kundaliniyoga där vi i en övning skulle få kontakt med vår livmoder vilket jag hade svårt att uppnå. Eller när vi märkte att vår instruktör, som alltid höll en väldigt strikt diet och aldrig åt något som vi tillagade, bara gjorde det inför sina elever. Vi träffade en inneboende till honom på ICA när han skickats ut för att köpa falukorv och chips. Det är faktiskt en scen i boken som är inspirerad av det.

Feelgood i yogisk miljö av Fredrik Frängsmyr
Yogaupproren är en feelgood i yogisk miljö av Fredrik Frängsmyr

 Hur mycket research har du gjort till boken?

Jag har provat på Kundaliniyoga och Ashtangayoga. Förutom det så intervjuade jag flera yogainstruktörer och läste så mycket som möjligt om yoga under hela skapandet av boken. Och nu är jag ju som sagt fast. Jag har känt i vardagen hur min kropp svarar annorlunda än tidigare och har även känt av den mentala biten. Jag känner mig klarare i huvudet efter att jag tränat vilket hjälper mig i mitt skrivande. 

Varför ska man läsa Yogaupproren?

Det finns så många faktaböcker och instruktionsböcker för yoga men än så länge har jag inte sprungit på så många skönlitterära böcker som innehåller så mycket yoga som Yogaupproren gör. Så, vill ni mysa runt en stund i en härligt yogisk miljö med massor av karaktärer som bara älskar att yoga så är min bok ett ypperligt tillfälle 🙂

Hur började du med yoga?

Jag hade provat yoga innan jag började skriva boken, flera olika stilar faktiskt, men inte riktigt fastnat. Under skrivandet  behövde jag ett bra sätt att vakna på morgnarna. Mornarna är min absolut mest kreativa period och jag gick upp tidigare än normalt för att hinna få minst två timmars skrivande innan jobbet. Det var inget problem att gå upp men jag var ofta så stel att jag behövde ett enkelt och snabbt sätt att väcka kroppen, så inspirerad av min research till boken började jag göra solhälsningar. Efter några veckor utökade jag programmet med en övning till och några veckor senare la jag till ytterligare en övning. På releasefesten för boken fick jag en jättefin yogamatta som jag använder varje morgon nu. Så fort jag vaknar vill jag bara sätta igång mitt egna yogapass.

Det här är din tredje bok, skriver du på heltid?

Tyvärr inte, men jag har mina små knep för att få pusslandet att gå ihop. Skrivande och träning är saker jag måste få in i vardagen för att må bra så jag ser till att det händer även när jag egentligen är för trött. Jag skriver på bussen på väg till jobbet extra tunga morgnar lurar jag mig själv att jag bara ska öppna dokumentet och skriva en enda mening.

 

Lite Kaizen:förbättra det du håller på med lite varje dag så når du snart ditt mål.

 

Men det funkar, jag lurar verkligen mig själv, för när jag väl satt igång slutar jag oftast inte förrän bussen är framme. 

Om Fredrik Frängsmyr

Fredrik Frängsmyr är 45 år och bor med fru och två barn strax norr om Stockholm. Han upptäckte meditation för många år sedan och är nu helt fast i yoga om än på nybörjarnivå. Skrivandet är det stora intresset och han skriver så ofta han får tid men ser i alla fall till att jobba på skrivandet i någon form varje dag. Fredrik skriver för att svara på frågor om livet som dyker upp för honom. Hans förra bok Kärlek på en gul cykel ställer frågan om varje dag egentligen skulle kunna vara ett stort äventyr och hans debutroman Arytmi ställer frågan: Var inte livet tänkt att bli mer än så här?