Home Mat & ReceptEfterrätter Favoritreceptet: Raw chokladtryfflar/chokladpraliner

Favoritreceptet: Raw chokladtryfflar/chokladpraliner

by Leia

Tänk att kunna njuta av choklad, hur mycket man vill och samtidigt få lite näring. Dessa råa chokladtryfflar/chokladpraliner är inte bara gudomliga utan ger dig även näring. Dock är de ju fortfarande söta, men dadlar och agave är mycket nyttigare än vanligt vitt processat socker. Det går snabbt att göra och är ganska enkelt när man får in känslan för det.

Ingredienser (ca 20 st):
Bollarna:
ca 3 dl mandelmjöl
ca 15 dadlar
0,5-1 dl raw kakao
0-0,5 dl agave (smaka av efter smaklökarna, själv föredrar jag mer dadlar än agave)
en mininypa havssalt
en nypa äkta vaniljpulver

Glasyr/choklad:
ca 1 dl hackad raw kakaosmör
ca 0,5 dl agave
ca 0,5 dl kakao
lite äkta vaniljpulver

Garnering:
raw kakaopulver
hackade hasselnötter, eller valfria nötter
raw superfoodpulver

Gör så här:
1. Häll i mandelmjöl, dadlar, raw kakao, vanljpulver och lite salt i matberedaren. Jag brukar inte använda mig av mått utan bara gå på känsla och smak, så kan inte garantera att ovanstående stämmer helt korrekt.
2. Mixa tills att degen släpper och nästan blir som en boll. Här kan du antingen ta i fler dadlar eller hälla i lite agave, om det inte släpper. Smaka av och se om det är lagom mängd kakao. De ska vara goda, men inte för söta.
3. Rulla bollar och lägg in i kylen, eller frysen. Du kan även låta bollarna ligga i frysen i några dagar, om du inte har tid att doppa alla i choklad och garnera samtidigt.

Garnering med choklad och nötter

4. Smält raw kakaosmör i ett vattenbad. Låt det ta tid, och ta bort grytan som skålen med kakaosmöret ligger i direkt från spisen när det kokar, så inte näringen förstörs av uppvärmningen.
5. Blanda i kakao och agavesirap. Smaka av.
6. Ta ut bollarna från kylen/frysen.
7. Stick ner en sticka i bollarna (tandpetare eller potatissticka fungerar fint) och doppa de i chokladen.
8. Lägg upp på fat och häll på hackade nötter, raw superfoodpulver, kakao eller valfri garnering. De stelnar fort.

Låt stå i kylen till servering!

Du kanske också gillar:

Vi använder cookies för att förbättra och anpassa upplevelsen samt för att analysera besökstrafiken. Genom att använda hemsidan godkänner du användningen av cookies. Jag godkänner Läs mer