Esoteriskt perspektiv på joggande?

Hej Mihai!

Kan du förklara, utifrån ett yogiskt esoteriskt perspektiv, att jag mår bra av att jogga?

med vänlig hälsning

Knut

Kära Knut!

På grund av benens intensiva rörelser aktiveras Manipura chakra, solens nervplexus som bland annat ansvarar för rörelse, dynamik, viljestyrka och självförtroende. Vi lyfter de energier som annars skulle ha stagnerat på lägre nivå, så som lathet, förvirrad sensualitet, tvekan, sexuella fixeringar och bristande kraft att efterleva våra val i livet.

Joggandet sätter igång den process som kallas ”transmutering” och varigenom en potentiell energi omvandlas till en dynamisk energi. Största delen av denna dynamiska energi bränns dock under själva joggandet. En mycket mindre del ”sublimeras” det vill säga att den förändrar vibrationsnivå och därefter står till rådighet på andra nivåer – vilket till exempel kan innebära att sexuell energi omvandlas till viljestyrka. Det är ur denna mindre del av energiomvandlingen som du upplever de positiva effekterna.

Inom yoga finns utmärkta tekniker och metoder att väcka, transmutera och sublimera vår potentiella energin utan att största delen samtidigt förbränns i själva processen.

Vänligen

Mihai Stoian

Previous articleYogauppvärmning och yoga på idrottslektionen?
Next articleNytt nummer av tidningen om YOGA om ute nu