Kalla mig hälsofreak, här är recept på min må-bra-frukost

Recept på nyttig raw food frukost– Jag vill bara kolla om ni håller med mig om att samhället idag utgår från en trend som står för att hälsa handlar om att först bli smal och därefter må bra. Håller ni med om det?

Pontus Kristensson fick mig att fastna för hela hans föreläsning och koncept redan vid första frasen då jag satt nyanländ till min andra dag vid Stockholm Yoga- & Dansfestival i början av november. Som yogaterapeut med klienter där majoriteten har ett mycket ansträngt förhållningssätt till mat och hälsotrender ofta efterföljs likt diktatoriska lagar där ”snedsteg” upplevs som de största av synder, handlar mycket i mitt arbete om att avdramatisera begreppet ”kost”. Själv lever jag sedan flera år efter förhållningssättet att vilja ge min kropp det som får mig att hålla mig frisk och må bra. Det handlar nu om att jag vill vara stark och kunna leva som jag vill. Tidigare var mat snarare kopplat till prestation, regler, duktighet och senare svåra skuldkänslor.

Idag vill jag ha energi att leva
Pontus första fråga fick mig att minnas hur jag som tonåring jämförde mitt midjemått med andras. Jag ansågs duktig och hälsosam och fick komplimanger för mitt utseende, jag fick höra att min kropp var ”perfekt” och uppmuntrades till att hjälpa andra med deras kostvanor och fick höra att jag borde bli modell. Nog hade jag tankar om vad jag ”borde” äta, vilket inte skiljer mycket från vad jag fortfarande äter, men idag med en helt annan inställning. Idag vill jag leva, känna mig stark och rörlig och ha energi att göra allt det jag tycker om att göra och istället för att jämföra midjemått inspireras jag av människor som följer sina hjärtan där livet lyser ur ögonen på dem.

Kalla mig hälsofreak, men jag äter som jag gör för att jag mår bra av det. Varje morgon efter min dagliga yogapraktik gör jag i ordning denna frukost:

RAW BOVETEGRÖT MED PROTEINKICK

1 port.

0,5 dl helt bovete (blötlagt över natten)
1 eko-banan
0,5 dl frysta bär
1 näve alfalfagroddar
1 ”kub” fryst bladspenat
1 mått proteinpulver

Detta mixar jag i matberedaren efter att jag sköljt av boveten. Upplagt i en skål toppar jag gröten med gojibär och hampafrön. Vid köksbordet sitter jag sedan en lugn stund med detta och en stor kopp te.

Previous articleYoga för välgörenhet, Göteborg 1-2 December
Next articleGöteborgs Yogacentrum firar 25 år och bjuder in till yoga, mat och vandring