Dags för en digital detox?

Digital Detox med YogaAmerikanen David Roberts höll på att bli galen av alla intryck och drog ut kontakten. Ett helt år. Och började yoga. Nu kan han inte föreställa sig att vara utan yoga. Känner du dig stressad över alla intryck i sociala medier och din telefon, eller skulle det kännas jobbigt att koppla ner och inte kunna bli nådd? Då kanske det är dags att göra en digital detox.

Addicted? Javisst
Sitter på vagnen och observerar hur jag med en gång tar upp telefonen och börjar klicka mig fram.  Ibland känner jag mig ordentligt stressad av allt. Mailen. Notiser. Uppdateringar. Meddelanden. Facebook. Instagram. Tittar upp. Ser hur hälften av vagnen sitter och fingrar på sina mobiler. Tar ett djupt andetag och stoppar ner telefonen i väskan. Många av oss börjar bli så vana att vara uppkopplade och nådda hela tiden. Men mår vi verkligen bra av det? Jag tror inte det.

Disconnect to reconnect
Nu finns det till och med yogakurser i usa med temat: ”Spend a few days without the world at your fingertips”.  Tror att vi behöver uppmärksamma hur stor plats det tar i våra liv. Att stänga av då och då. Hjärnan behöver få en paus. Själen, vårt inre eller vad man nu vill kalla det behöver få en chans att kommunicera med oss. Ju mer vi hela tiden är uppkopplade – desto svårare blir det. Vi behöver disconnect to reconnect som man skulle kunna säga det utifrån en yogisk synvinkel.
En av de som höll på att bli galen av allt postande och tweetande och stirrande på skärmar var amerikanen David Roberts, en politisk bloggare för grist.org. Han drog ut kontakten ett år, och började söka efter hälsa, balans och äventyr i den ”riktiga världen”.

Yogan gav honom lugnet – drogen
En av de sakerna som påverkade honom mest var yoga. Han säger att det var bakdörren till meditation. Det tog ett tag men när väl sinnet lugnades ner, märkte att han lugnet som kom blev som en drog. Han mådde så bra. Utan att göra något särskilt. Bara sitta i fönstret och titta var tillräckligt. Nu säger han att han inte längre kan föreställa sig att vara utan yoga.

Att ta små pauser i vardagen
Själv försöker jag stänga ner lite varje dag. Och lägga ifrån mig telefonen på helgerna, sätta den på ljudlöst och lägga bort den. Inte koppla upp mig alls vissa dagar. Märker ganska snabbt att jag blir lugnare. Hur är det för dig? Kan du stänga av? Känner du inte alls att du har behov av en digital detox? Grattis. Wish I felt the same =)

Läs mer om David Roberts upplevelse här.

Previous article3 enkla yogaövningar att göra varje dag
Next articleLär dig yoga med friskvårdsbidraget