Dagbok från Yoga Girls klass i Uppsala

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Yoga girl ledde en yogaklass för 900 deltagare i sin hemstad Uppsala.Foto: lånad från Yoga Girls Instagramkonto
Foto: lånad från Yoga Girls Instagramkonto

– Det är ju nästan att man blir religiös! Eller i alla fall ännu mer kär i yogan när man ser hur den förenar människor, skriver Victoria Hellcat som vann en biljett till yogaklassen med Instagramstjärnan Yoga Girl. Här delar hon med sig av upplevelsen från helgen då närmare 900 yogisar deltog i yogaklassen i Uppsala.

Victoria Hellcat:
Vi blir stötvis insläppta i salen omkring 13.35-tiden, och vi är alltså närapå 900 personer som ska yoga för Rachel. 900! Som tur är har vi redan sen tidigare fått gå in och paxa en plats med vår matta, platserna klart och tydligt utmärkta med blå tejp som visar vilket hörn av mattan som ska nudda vilken tejpbit… Noggrannhet var det här! Salen är uppdelad i Kategori 1 och 2, där 1:orna får hugga platserna närmare scenen och 2:orna får nöja sig med bakre delen av den jättelika salen. Det är mörkt där inne, det enda ljuset vi har är färggranna spotlight i blått, lila, orange, gult… De har faktiskt lyckats att få en enorm tennissal mysig.

Bara någon minut efter kl. 14.00 kommer Rachel ut på scen tillsammans med sin ständiga, fyrbenta följeslagare Ringo, som faktiskt släpps lös och medan vi applåderar Rachels ankomst, skuttar Ringo runt och undersöker några av oss och våra mattor. Rachel börjar med att tacka oss för att vi är där, och berättar hur tagen hon är över att se så många där. Det visar sig faktiskt vara den största klassen hon undervisat hittills! Rachel är ursprungligen från Uppsala, så jag kan tänka mig att det är lite extra kul för henne att få undervisa hennes största klass i sin ursprungsstad.

Hon startar klassen med att dra ett änglakort, och för er som inte är bekanta med Änglakort så är det en sorts kortlek med olika budskap som man kan dra inför en speciell situation, eller dag eller dylikt. Hon vill dra ett kort inför just den här klassen, för att infoga ett visst fokus under practice, och vi får “Have confidence” (“Ha förtroende”). Detta är alltså fokuset som ska prägla vår practice; att ha förtroende. Hon förklarar att det är ett öppet budskap som man får implementera där det passar en själv. Kanske behöver jag mer självförtroende generellt, kanske behöver jag ge mer förtroende, kanske behöver jag skapa mer förtroende… Jag själv valde att lägga mitt fokus på att hitta självförtroendet i att våga ta det där steget jag drömt om så länge och intesivt nu. Att våga GÖRA, ta action, liksom.. Nå, var och en får ta till sig budskapet på sitt sätt. Personligen älskade jag den här starten på klass; den ger verkligen var och en ett specifikt syfte än att bara vara där för att yoga för Yoga Girl, vilket jag antar lätt händer när det handlar om “hypade” kändisar.

Men det är just det som är grejen med Rachel; sekunden hon kommer ut på scen är hypen borta. Tjejen OSAR ödmjukhet. Jag känner mig inte starstrucked, jag känner mig snarare uppfylld av energi för YOGAN, inte för henne. Och i min bok är det det absolut finaste en yogalärare kan göra; att GE sina elever yogan. Vi vet att hon uppskattar och är lycklig för att hon fyller en arena med yogisar, men hon ger oss yoga utan fokus på sig själv. Sjukt coolt, och inte minst inspirerande!

Vi börjar med en mjukstart på rygg; vi rullar lite på ryggen, vi sträcker ut lite ben och rygg och myser igång kroppen. När vi kommit till stående så guidas vi igenom klassiska Suraya Namaskara A (Solhälsning A), och sen rullar kalaset igång. Vi bjuds på ett fantastiskt enkelt, men utmanande vinyasa flow som enligt min åsikt bör döpas till “Less is more”. Rachel har satt ihop ett pass med klassiska asanas som Virabhadrasana (Krigare) I, II och III, men lyckas också smyga in en Adho Mukha Vrksasana (handstående) för oss inversion-torskar, men utan tillstymmelse att man ska stå på händer eller ens prova. Hon låter det vara helt och hållet upp till var och en. Hon håller ett tempo som ger nybörjarna utrymme att hänga med (och svettas ihjäl), och oss inbitna utrymme att verkligen ta ut vår practice (och svettas ihjäl). Hon börjar lugnt, lockar ut oss till en lite högre intensitet efter en stund och sen saktar ner partyt till slutet med en lång, tyst Eka Pada Rajakapotasana (Duvan/Pigeon pose) innan vi slutligen lägger oss i Savasana. Vi är nästan 900 individer, 900 olika erfarenheter i yoga, 900 olika typer av practices som synkar till en enda stor vinyasa… Men ändå utan att det blir en “grej”. Jag var otroligt förvånad över att jag “zone:ade” in totalt i min practice. Jag tittade inte på Rachel en enda gång under practice; jag bara lyssnade och yogade. Jag var ibland nästan tusen människor, men det fanns bara jag och min yoga. Det är ju för fan nästan så man blir religiös!

Efter passet är det dags för frågestund, där passets assistenter (vid stora yogaklasser när läraren inte har möjlighet att hinna runt och hjälpa alla elever har han/hon ofta med sig någon eller några assistenter som går runt och hjälper/justerar eleverna. Rachel använde många yogalärare från Uppsala, vilket också tyder på ödmjukhet och omtanke. Coolt!) går omkring med mikrofoner till oss elever som vill ställa frågor till Rachel. Hon tar sig tid att svara utan att bli långrandig, hon ger inga “inövade” svar utan lyssnar till varje fråga med genuint intresse och svarar med detsamma, vilket gör det intressant för allihop där inne att sitta kvar och lyssna. Det sista som händer är att Rachel bjuder in till kramar och signering av sin bok, men ber oss att lägga ner telefonerna, då hon inte längre tar selfies efter klasserna. Hon förklarar att det dränerar hennes energi, vilket åtminstone jag uppskattade enormt; det händer något med äktheten och atmosfären när möjligheten för att basunera ut “kändisbilder” försvinner. SKÖNT!

Så summakardemumma dårå. Ni som yogar regelbundet: missa inte att ta en klass med Yoga Girl om ni får möjligheten. Ni som just börjat yoga: missa inte att ta en klass med Yoga Girl om ni får möjligheten. Ni som aldrig nånsin yogat förut, men gärna vill prova: missa inte att ta en klass med Yoga Girl om ni får möjligheten. Ni som aldrig yogat förut och aldrig hade tänkt gör det: missa inte att ta en klass med Yoga Girl om ni får möjligheten.

Hörni. “Yoga” betyder “förena”. Och det är min fullkomliga övertygelse att “förena” är precis det som Rachel Brathen är satt i Universum för att göra.

Vill du komma i kontakt med Victoria så hittar du henne på
Facebook: Facebook.com/healthbyhellcat
Instagram: @hellcatsthlm
Hemsida: healthbyhellcat.se[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous article”Jag var trött på att ständigt ha ont i kroppen”
Next articleAndningen är så mycket viktigare