Budokon korsar kampsport med yogaVad som började som en ung mans önskan att läka sig själv och sina låga självkänsla har blivit en väg till personlig frihet. Budokon kallas den nya japanska träningsformen som korsar yoga och zen med kampsport.

Budokon grundades av Cameron Shayne år 2000 och kan ungefär översättas som anden eller den andlige krigarens väg. Från början ville han bara läka sig själv men nu ser han det som sin livslånga mission att sprida Budokon, vilket enligt honom är en väg till personlig frihet. Budokon har sin grund i yoga och kampsport. Grunden i Budokon är precision, anpassning och zen. Teknikerna är utformade för att utforska kroppens rörelseförmåga. Han beskriver det som en dans mellan smidighet, kontroll, snabbhet, styrka, balans och flöde.

Två teman i praktiken
Det fysiska utövandet är uppdelat i två teman: yogaserien och Budo-serien, båda är beroende av varandra. Yogadelen är starkt påverkad av iyengar- och ashtangayogan med fokus på kontroll, lugn, kraft och precision. Här arbetar man inte bara för att förbättra utbudet av rörelse och styrka, men också för att utforska kroppens förmåga att upprätthålla en annan persons kroppsvikt. Budo-serien är en kombination av tekniker hämtade främst från Okinawa Karate-Do, Gracie Jiu-Jitsu, och olympiska Style Tae Kwon Do. Syftet med denna serie är att lära smidighet, kraft, fokus och flöde i kropp och sinne.

”The way we move reflects the way we think. The way we think reflects the way we live. The way we live reflects the world we create. Therefore the art of our movement is always and forever will be affecting the art of our living.”
– Cameron Shayne

Föregående artikelBrutal bebisyoga chockar världen
Nästa artikelOlämpligt att stå i hunden efter operation?